Traže da lučicom Kalimanj upravlja Opština Tivat

  Pokreće se još jedna građanska i inicijativa u Tivtu

  Tivat - Kalimanj
  Tivat – Kalimanj

  NVO Arsenal pokrenuće građanski inicijativu prema Opštini Tivat kojojm će tražiti da gradskom lulčicom Kalimanj uprava Opština, a ne JP Morsko dobro iz Budve – najavio je danas član rukovodstava te NVO Dragan Miljanić.

  Gradskom lučicom Kalimanj koja je građena osamdesetog godina prošlog vijeka sredstvima iz samodoprinosa Tivćana, gazduje budvansko JP jer je Vlada Kalimanj proglasila lukom od lokalnog značaja. Iz Oopštine su ranije naveli da će podržati napore tivatskog Komunalnog preduzeća da, kada Morsko dobro bude raspisao tender za davanje koncesije na upravljanje Kalimanjem, ta opštinska firma da konkurentnu ponudu kako bi upravljanje gradskom lučicom koja ima oko 340 tzv. komunalnih vezov a, ostalo u domenu lokalnog javnog interesa.

  „Građanskom icijativimaom za koju treba sakuputi oko 300 potpisa punoljetnih Tivćana tražimo da lučicom Kalimanj može gazdovati jedino Opština Tivat. Nećemo dozvoliti nikakvu drugu odredbu u koncesionom aktu, sem da lučica Kalimanj ostane sa komunalnim vezovima za lokalno stanovništvo. Iz Morskog dobra su htjeli da ubace da 10 odsto vezova bude komercijalno. Mi smo svi protiv toga i sa ovom građanskom inicijativom ćemo da tražimo da lučica Kalimanj ostane komunalno privezište jer nema potrebe za još jednom komercijalnom marinom. Imamo Porto Montenegro, Navar, Movidu, Lušticu Bej, imaćemo sjutra Azmont u Kumboru – komercijalnih marina ima na preteki  stoga se  ne smiju dirati komunalni vezovi”- istakao je Dragan Miljanić.

  Prema njegovim riječima, vlasnici malih barki za sport i rekreaciju koje su sada vezane u Kalimanju još nisu dobili nikakvo objašnjenje od Komunalnog preduzeća Tivat koje je nedavno, pozivajući se na aranžman te fiorme sa Morskim dobrom, povećalo cijene usluga gradske lučice za 30 do 40 odsto.

  Lučica Kalimanj
  Lučica Kalimanj

  Miljanić je dodao da prema Statutu Opštine, lokalna uprava ima rok od 15 dana da se izjasni o građansmoj inicijativi nakon što ju je njeni inicijatori predaju sa potpisima dovoljnog broja građana. U slučaju da je Opština odbije, to otvara put u organizovanje lokalnog regferenduma koji opštinati onda ne bi mogli izbjeći. Miljanić je poručio da po Statutu Opštine gradonačelnica dr Snežana Matijević (DPS) ima obavezu da štiti javna dobra opštine Tivat i da jednom godišnje, lokalnom parlamentu podnosi detaljan izvještaj o stanju opštinske imovine i proimjenama stim u vezi.

  “Kao i u slučaju AerodromaTivat, gdje je opštinsko zemljište nestalo, isto to se može sjutra desiti i sa lučicom Kalimanj. Nećemo da tražimo da se lučica upiše na opštinu Tivat, već da sa njom treba da gazduje Opština Tivat. Da li će za to zadužiti Komunalno ili napraviti novu firmu to je stvar lokalne uprave, ali nećemo dozvoliti da nam sa tim našim resursom gazduje neko sa strane”- zaključio je Miljanić.

  2 Komentari

  1. Ja sam rodjeni Tivcanin ali nas zajednistvo ubi. Na rijeci smo jaki a kad treba istupit nigdje nikog.
   Nazalost ako se ne promjenimo i uzmemo stvar u svoje ruke mi smo krivi niko drugi nam nije kriv

  Ostavite komentar

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

   

  Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
  Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.