“Put plamene tišine” Marije Kapisode

  Otvaranje izložbe

  “Put plamene tišine” naziv je izložbe crteža u kombinovanoj tehnici Marije Kapisode, profesorke sa Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja koja je otvorena u srijedu u u Galeriji Ljetnikovca “Buća” u Tivtu.

  Izložbu je otvorila Dubravka Nikčević, sekretarka Sekretarijata za kulturu i društvene  djelatnosti Opštine Tivat.

  Ona je naglasila, kako kaže istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, da “Marijini crteži prikazuju harmoniju između doživljaja prirode i njenog unutrašnjeg bića. Sve je krenulo iz njenog rodnog Cetinja gdje se još uvijek može čuti tišina i kako trava raste.Iz svih njenih crteža snažno izbija neka pokretačka energija. Energija koja se prepoznaje u opštem kovitlanju svega na zemlji, pa i njene unutrašnjosti,u hvatanju nekog bljeska oluje ili treptaju cvijeća, u spoznaji da smo dio tako nemirnog i nepredvidivog Univerzuma. Bogatstvo kolorita, sav taj splet vertikala stremi ka višem, ka  uzvišenom cilju čiji su dometi dio nekog drugog, nama nedokučivog svijeta, svijeta imaginacije”.

  Stoga i naziv postavke “Put plamene tišine” mnogo toga govori, zapravo sažima suštinu viđenog i potrebu umjetnice da nas uvede u samu bit iskona, u srž zemlje, ka izvoru postojanja.

  Proglašavajući izložbu otvorenom, Dubravka Nikčević je citirala Getea: Slike su tu da se gledaju, a ne da se o njima govori.

  Izložbu je organizovala je Galerija “Galatea” iz Podgorice u saradnji sa Centrom za kulturu Tivat.

  Ostavite komentar

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

   

  Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
  Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.