4 C
Kotor

Slušaj online radio

Prof. dr Antun Sbutega admiral Bokeljske mornarice

Prof. dr Antun Sbutega jednoglasno je izabran za admirala Bokeljske mornarice na Izbornoj skupštini koja je održana u ponedjeljak u crkvi Svetog Pavla u Kotoru. Za viceadmirala izabran je kapetan Ilija Radović a za predsjednika Upravnog odbora arhitekta Aleksandar Dender.

Najstarija bratovština pomoraca na svijetu, stara 12 vijekova, dobila je četvrtog admirala od Drugog svjetskog rata. Prof.dr  Antun Sbutega, danas je ambasador Crne Gore u Italiji i na Malti na nerezidencijalnoj osnovi, sveučilišni profesor, ugledni diplomata,  član Reda malteških vitezova, obavljao je i dužnost ambasadora Crne Gore pri Svetoj stolici u Vatikanu.

Novoizabrani admiral nije prisustvovao večerašnjoj Izbornoj skupštini zbog zauzetosti poslom u Rimu.

Na mjesato admirala Bokeljske mornarice naslijedio pok. akademika Miloša Miloševića.

Antun Sbutega - foto arhiv Boka News
Antun Sbutega – foto arhiv Boka News

Na Izbornoj skupštini koja je održana nakon šest godina, usvojena su izmjene Statuta. Iz imena se briše 809. (Bokeljska mornarica 809.) tako da je naziv organizacije Bokeljska mornarica. Nakon četrdeset godina, podružnica Kotor ponovo se transformiše se u matičnu organizaciju sa podružnicama Tivat, Herceg Novi i Beograd.

U opširnom izvještaju o radu koji je prezentirao Nikola Ciko, predstavljene su brojne aktivnosti, nastupi domaći i međunarodni, izdavačaka djelatnost,  kao i brojni problemi koje organizacija ima.

Skupština Bokeljske mornarice 2016.
Skupština Bokeljske mornarice 2016.

I pored višegodišnjih pregovora i napora nismo uspjeli naći zajedničko riješenje sa rukovodstvom Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarica 809 Zagreb, koja djeluje potpuno autonomno i nije dio Bokeljske mornarice, jer u viševjekovnom postojanju i djelovanju Bokeljska mornarica nikada nije u svom imenu imala prefiks, navodi se između ostalog u izvještaju o radu.

Izraženo je veliko nezadovoljstvo nečinjenjem i neizvršavanjem dogovorenih obaveza od strane Ministarstva kulture Crne Gore koje je preuzelo na sebe obavezu da Elaborat o proglašenju Bokeljske mornarice nematrijalnom kulturnom baštinom Crne Gore, dostavi i pokrene proceduru kod UNESCO-a, kako bi Bokeljska mornarica postala zaštićena kao baština čovječanstva.

U izvještaju o radu posebno se ističu nastupi Bokeljske mornarice.

“Vrhumac  svih nastupa glavnog odreda bio 9. avgusta 2013. na proslavi 80 godina Školskog broda Jadran u Tivtu kada je glavni odred Bokeljske mornarice 809.- Kotor, u istom stroju, pod istom zastavom, sa mornaricom Vojske Crne Gore odao počast ovom legendarnom brodu. Tom prilikom, drugi major Bokeljske mornarice 809.- Kotor predao je raport KBB Darku Vukoviću, komandantu Mornarice  vojske Crne Gore a on je predao raport u ime obije jedinice, predsjedniku Skupštine Crne Gore. Bokeljska mornarica,  do danas veću počast nije doživjela“ – kazao je Nikola Ciko.

U proteklom šestogodišnjem periodu Mornarica je imala bogatu izdavačku aktivnost, štampan je Statut Bratovštine svetog Nikole mornara u Kotoru iz 1463., monografija Dvanaest vjekova Bokeljske mornarice, Zbornik radova sa međunarodnog naučnog skupa održanog u Kotoru novembra 2009. godine, Katedrala Svetoga Tripuna – autorki Milke Čanak Medić i  Zorice Čubrović, Statut Bokeljske mornarice 809. Monografiju  Dvanaest vjekova Bokeljske mornarice 809-2009, koja je izašla 2013. godine pratili su brojni problem, što se neminovno odrazilo na kvalitet monografije, kaže se u izvještaju.

U izvještaju o radu ističe se loš odnos Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor, koji bi trebao da ima bolju saradnju sa Bokeljskom mornaricom jer je nastao upravo iz zbirke ove organizacije.

„Nijedan organ Bokeljske mornarice nikada nije konsultovan, po pitanju bilo čega što ima veze sa istorijom, tradicijom ili načinom rada Bokeljska mornarica.  Brojni su primjeri za to, a posljednji je snimanje i premijera filma “Kolo Svetog Tripuna” u kom su članovi Bokeljska mornarica igrali “glavnu ulogu” a  Admiralat i Upravni odbor su o tome saznali iz medija“ – kazo je Ciko.

Na Skupštini su usvojeni izvještaj o radu finasiski izvještaj, izabrani organi Bokeljske mornarice i počasne osobe kojima će biti uručeno priznanje 26. juna kada Bokeljska mornarica slavi svoj dan.

Najčitanije