4 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavnici hrvatskih otoka potpisali Deklaraciju o pametnim otocima

potpisivanje dekleracije

Predstavnici hrvatskih otoka zajedno s predstavnicima ostalih europskih država u utorak su u Briselu potpisali Deklaraciju o pametnim otocima kojoj je do sada pristupilo više od 200 europskih otoka od Baltika i Sjevernog mora do Sredozemlja.

Inicijativa “Pametni otoci”, pokrenuta po uzoru na inicijativu Evropske komisije “Pametni gradovi i zajednice”, za cilj ima učiniti otoke uključivim i uspješnim zajednicama te u tom smislu potiče na poduzimanje konkretnih koraka u smjeru osvještavanja o klimatskim promjenama i izgradnje primjerenih rješenja na lokalnim razinama, korištenje pametnih tehnologija koje će osigurati optimalno korištenje i upravljanje resursima i infrastrukturom, uvođenje održivog transporta, smanjenje i ponovnu upotrebu otpada, jačanje socijalne inkluzije i edukacija lokalnog stanovništa te sveukupnu promjenu prema održivom i odgovornom turizmu svih oblika, priopćili su ured Davora Škrleca i mreža”Pokret otoka”.

Događanje i svečano potpisivanje deklaracije organizirala je skupina europarlamentaraca, među kojima i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec (Zeleni). Škrlec je bio jedan od domaćina konferencije pod nazivom “New pathways for European islands” (Novi putevi za europske otoke) i organizator sudjelovanja hrvatskih predstavnika.

Strategija Europske unije se jasno zalaže za energetsku tranziciju i pametno korištenje resursa, razvoj cirkuralne ekonomije te održivi razvoj ruralnih i manje razvijenih područja, ističe se u priopćenju ureda zastupnika.

“Pristupanje Deklaraciji veliki je korak za hrvatske otoke na putu prema energetskoj tranziciji, korištenju pametnih tehnologija i obnovljivih izvora energije te borbi protiv iseljavanja. Deklaracija je ključan doprinos politikama Europske unije koja u sklopu zakonodavnog paketa Čista energija za sve građane priprema i posebnu inicijativu vezanu za energetsku tranziciju i održivi razvoj europskih otoka. S obzirom na malteško predsjedanje Europskom unijom, otocima se želi dati posebno mjesto kada je riječ i o borbi protiv klimatskih promjena. Otoci su bogatstvo svake države, a Hrvatska u tom smislu ima veliki potencijal. Važno je stoga da naše otoke učinimo primjerima dobrog upravljanja koje uključuje pametno gospodarenje otpadom, ekološku poljoprivredu i proizvodnju, razvoj održivog turizma i dobru povezanost tijekom cijele godine. Jedino tako možemo stvoriti nova radna mjesta i zaustaviti negativan trend iseljavanja. Izuzetno mi je drago što su to prepoznali mnogi gradovi i općine na našim otocima stavljajući danas svoj potpis na Deklaraciju”, izjavio je zastupnik Škrlec te pozvao i ostale da se priključe inicijativi.

Najčitanije