Predsjednici opština Kotor, Budva i Herceg Novi: Spriječiti usvajanje Zakona o planiranju i izgradnji

  Predsjednici opština BD HN KO

  Predsjednici opština Kotor, Budva i Herceg Novi pozvali su poslanike Bošnjačke stranke BS, Hrvatske građanske inicijative HGI i albanskih partija da ne prisustvuju sjednici crnogorskog parlamenta, koja je zakazana za utorak, i tako spriječe usvajanje Zakona o planiranju i izgradnji.

  Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, ocijenio je danas na pres konferenciji da će svi poslanici, koji daju glas za usvajanje Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, dati glas za to da se sve opštine Crne Gore presele u Podgoricu.

  “Daće glas da uprava svih opština bude Vlada i daće glas za privatne interese pojedinaca”, poručio je Jokić u PR Centru.

  On je naglasio da su opštine Budva, Kotor i Herceg Novi dale primjedbe na Nacrt Zakona o planiranju i izgradnji i da su, kako je dodao, jasno ukazali na neustavnost tog akta.

  “Međutim, iako je u gradovima iz kojih dolazimo sprovedena javna rasprava sa značajnim učešćem, kako stručne, tako i laičke javnosti, nijedna od suštinskih primjedbi nije usvojena”, istakao je Jokić.

  Zakonom i njegovim rješenjima se, kako je kazao, ukidaju lokalna planska dokumenta i ostaju, kako je pojasnio, samo dokumenta i planovi koje će donositi Vlada ili Skupština.

  “Na taj način se iz procesa odlučivanja o sudbini jednoga prostora direktno isključuju svi oni koji su stanovnici toga prostora i koji bi morali da daju svoj sud o načinu na koji će se taj prostor razvijati”, poručio je Jokić.

  Predsjednik Opštine Budva, Dragan Krapović, kazao je da se upravljanje prostorom pokušava centralizovati i staviti, kako je istakao, pod kontrolu jednog centra i jedne partije.

  “Ovaj predlog koji je sada u proceduri može da rezultira ogromnim posljedicama po ukupno crnogorsko društvo, prije svega po primorje, i može da rezultira finalnom poharom resursa države Crne Gore”, ocijenio je Krapović.

  Prema njegovim riječima, Zakon je koncipiran da odgovara unaprijed poznatim investitorima, koji, kako je dodao, planiraju da zauzmu nekoliko ključnih lokacija na primorju.

  “Kada je riječ o Budvi u pitanju su Buljarica, Miločerski park, Kraljičina plaža, plaža Jaz itd. Nakon što te lokacije budu privatizovane, potpuno je svejedno ko će biti na vlasti. Znači to će biti u privatnim rukama i time više neće upravljati građani Crne Gore”, objasnio je Krapović.

  On smatra da je Zakon u suprotnosti sa Ustavom, kao i sa evropskim Poveljama i Konvencijama o zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda.

  Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, ocijenio je da se predlaganjem Zakona o planiranju i izgradnji, crnogorske opštine vraćaju u 1948. godinu.

  “Predlaganjem ovakvog Zakona opštine jednostavno postaju mjesne zajednice. Ovo je presedan da država sebi može da da za pravo da protivno evropskoj Povelji o lokalnoj samoupravi i potrebi što šire decentralizacije, ovakvu jednu stvar centralizuje. Ovakav primjer ne postoji u Evropi ni u okruženju”, istakao je Katić.

  On je dodao da se usvajanjem Zakona, lokalnim samoupravama i dalje vezuju ruke da mogu da donose planove razvoja.

  “Imamo situacije opstrukcija od strane državne vlasti, odnosno od strane resornih ministarstava. Konkretno u Herceg Novom, imamo nekoliko slučajeva gdje od države moramo da dobijemo saglasnot za pojedine razvojne projekte, kada je u pitanju lokalna infrastruktura, a mi te saglasnosti čekamo četiri, pet, šest mjeseci”, rekao je Katić.

  Ostavite komentar

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

   

  Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
  Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.