Predpremijera Na veslu priča Boka

  Snimanje na Vesslu

  Predpremijera dokumentarne serije „Na veslu priča Boka“, zajedničkog projekta Matice Boke i Udruženja „Šta hoćeš“ biće priređena 3.oktobra u Tivtu i 4.oktobra u Herceg Novom.

  Uoči televizijske premijere, tivatska publika će u Porto Montenegru u Zbirci pomorskog nasljeđa 3. oktobra u 20 časova, a hercegnovska u Dvorani Park 4. oktobra u 20 časova, imati priliku da vidi djelove serije snimljene ljetos u Boki i popriča sa autorima serijala. Akteri, književnici i publicisti, Vuk Krnjević, Mašo Čekić, Vlasta Mandić, Zoran Mujbegović, Neven Staničić, Olivera Doklestić, Siniša Luković i Željko Starčević su tokom ovoga ljeta na najljepšim morskim lokacijama u Boki svojim pričama započeli regionalizaciju ovoga međunarodnog projekta.

  Publika će imati priliku da pogleda posebnu epizodu „Suhomeđa“ od 26 minuta koja prenosi djelove razgovora sa autorima o serijalu. Snimanje prvih devet epizoda serije u Crnoj Gori pomogli su opštine Tivat i Herceg-Novi, kao i TO Tivat, Porto Montenegro i Luštica Bej.

  Originalni kocept serije „Na veslu priča“ po kome eminentni književni stvaraoci veslajući po vodama svojih gradova pričaju originalne priče posvećene prirodi, u kratkoj formi do petnaest minuta trajanja, već tri sezone se uspješno emituje na RTS. „Bila je čast ovoga leta sarađivati sa intelektualnom stvaralačkom elitom Boke u mizanscenu koji samo premisao može da stvori…i čovek da pokvari.

  Poster Na Veslu PricaBoka

  Usmena kultura u osnovi drži ponos i poštovanje prema tradiciji, što beseda u ovim krajevima svakako jeste, ali i intiman odnos prema prirodi. Potpuna posebnost priča, i žanrovska, od istorijskih preko potpuno ličnih do bajke, kao i lokacija na kojima su priče snimljene, zahtevala je takođe autorski tretman što atmosferom, pristupom montaži, boji i predelu, što originalnom muzikom koja prati svaku priču.  Nadamo se da smo uspeli da kreiramo jedan kovčeg duhovnog i prirodnog blaga vredan čuvanja. Jedva čekamo da ga podelimo sa publikom u Boki Kotorskoj“, rekao je reditelj i autor koncepta Rastko Šejić.

  Snimanje na Veslu

  Željko Komnenović, izvršni producent serije koja je nastala u partnerstvu Udruženja „Šta hoćeš“ i Matice Boke, svoje zadovoljstvo realizacijom projekta iskazao je riječima. „Rijetko se ljudi nađu i prepoznaju kao svoji, ali kada se to desi otvori se prostor za čuda. I estetikom i etikom, snažnim moralnim načelima, TV serija „Na veslu priča“ govori o vrijednostima koje ne smemo zaboraviti, skrajnuti, bez obzira na globalistički materijalizam i lažnu brzinu koju nam era nameće, jer definišu naš identitet. Siguran sam da će Bokelji to umjeti da prepoznaju“, istakao je Komnenović.

  Ostavite komentar

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

   

  Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
  Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.