8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Orjenu djeca kitila smreku (kleku)

Na Orjenu, kod planinarskog doma „Za Vratlom“ (1160 m) jučer je održana, drugu godinu za redom, jedinstvena manifestacija, „Kićenje kleke“ osmišljena prvenstveno za naše najmlađe.

Planinarska sekcija OŠ Milan Vuković „Novski tići“ i ovom prilikom izvela je mnoštvo osnovaca, a uz učiteljice su tu bili i roditelji, kao i planinari, sve skupa – preko 100 učesnika.

Kleka, smreka, šmreka, smrika, kako je već u kojem kraju Balkana nazivaju, veoma je dekorativna zahvaljujući svojoj gustoj krošnji, te veoma zahvalna za novogodišnje ukrase. Zbog toga je nakada u Boki redovno korištena upravo za tu svrhu. Doduše, nije ju lako ukrasiti, jer je jako bodljikava. Zahvaljujući toj efikasnoj odbrani, crvena kleka je česta duž jadranske obale, ali i submediteranskog dijela, naročito na kršu. Na Orjenu je srećemo na južnim padinama i na preko 1500 m nadmorske visine.

Nakon posluženja priganicama, čajem i sokovima, djeca su obavila kićenje, uz po koju usput zarađenu bodljicu u prstima, a zatim je organizovan prolazak novomarkiranom stazom do Žitnog dola, podno Subre i Zmajevog ždrijela. Tokom predaha u Žitnom dolu, v.d. rukovodioca Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Željko Starčević, ispričao je zanimljivosti o ovom sada potpuno pustom mjestu, za koga su se svojevremeno otimali Kamenjani i Ubljani, ali i legendu „o strašnom zmaju sa Zmajevog ždrijela“.

Organizatori događaja su Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i Planinarski klub „Subra“, a uz podršku Opštine Herceg Novi.

/Agencija za razvoj Orjena/

Najčitanije