Odali pošta za poginule na Mrčevcu

  Pošta za poginule na Mrčevcu
  Pošta za poginule na Mrčevcu

  Delegacije Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotora, Tivta i Budve polaganjem cvijeća na spomenik u Mrčevcu odali su poštu i obilježili 72. godišnjicu stradanja Sreskog komiteta Kotor.

  Ovogogodošnji domaćin je bilo Udruženje boraca NOR-a i antifašista Kotor na čelu sa v.d. predsjednikom Jovom Bećirom, a događaju su prisustvovali i članovi Udruženja boraca NOR-a i antifašista iz Tivta i boračke organizacije Opštine Budva, potpredsjednik opštine Kotor Jovo Suđić i predsjednica opštine Tivat dr Snežana Matijević.

  Pošta za poginule na Mrčevcu
  Pošta za poginule na Mrčevcu

  Slobodarske tradicije naroda kotorske opštine, kako u ranijoj istoriji, tako i za vrijeme Drugog svjetskog rata, vezane su za područje Boke Kotorske, a preko Cetinja, Grahova i Nikšića sa cijelim područjem Crne Gore. Pod pritiskom naglog jačanja NOP-a u Boki Kotorskoj, početkom jula 1944 godine je u Plackomandaturi (u komandi mjesta) u Kotoru , na predlog četnika, održana je konferencija , na kojoj su učestvovali predstavnici okupacionih vlasti, sreski načelnik, komandant žandarmrijskog bataljona i predstavnik četnčke organizacije. Na toj konferenciji je odlučeno da se na području istočne Boke i to na Vrmcu i Luštici, u vremenu od 8 – 18 jula izvede kaznena ekspedicija. Za kaznenu ekspediciju je određeno 50 četnika Vučedolske brigade, 50 iz Krivošijskog nacionalnog bataljona i 100 iz Druge bokeljske četničke brigade (iz Grblja). Plackomandatura (u komandi mjesta) u Kotoru, na osnovu ovlaščenja generala Kajpera, dala je četnicima odriješene ruke za akciju, kao i prevozna srestva za brže prebacivanje jedinice. U periodu od 8.-18. jula trajala je velika četničko – njemačka racija na poluostrvu Vrmac,koja je planirana i odobrena od strane Njemaca, s ciljem da se na ovom području unište partizanska uporišta,odvoji narod od partizana i izazove vjerska i nacionalna mržnja.

  Pošta za poginule na Mrčevcu
  Pošta za poginule na Mrčevcu

  Neprijatelj se najviše okomio na sela Bogdašice, Kavač i Mrčevac. Pljačkana je imovina a stanovništvo je masovno prebijano i hapšeno. U Kavču, Mrčevcu , Bogdašićima i Škaljarima je pobijeno 11 simpatizera i saradnika NOP-a. Joke i Bosiljka Đuričkovic i Stevo Čelanović, čiji su najbliži bili u partzanima , uhapšeni su a zatim na svirep način ubijeni. Pored njih na zvjerski način su izmasakrirani i ubijeni Tripo Maslovar i Niko Petrović iz Bogdašića. Okupator se bio ogradio od četničkih zločina, izigravajući zaštitnika stanovnoštva, tako da je uhapsio i neke četničke rukovodioce, a za nekima je organizovao i potjeru. Međutim to je bila farsa jer su svi ubrzo bili na slobodi.Na početku ove četničko njemačke akcije poginula su i tri istaknuta partijsko-politička radnika i to Niko Anđus, Mihailo Ivanović i Borka Zenović.

  Pošta za poginule na Mrčevcu
  Pošta za poginule na Mrčevcu

  U vrijeme dok se u Mrčevcu 9 . jula uveče, održavao sastanak Sreskog komiteta SKOJ-a kojemu je prisustvovalo 13 članova KPJ, velika grupa četnika je opkolila selo, otkrila mjesto održavanja sastanka, iznenađeni pojavom četnika , na brzinu su se povukli, njih desetakje uspjelo da se spasi. Troje učesnika sastanka su bili primorani da prihvate neravnopravnu borbu. Tom prilikom su hrabro poginuli: Niko Anđus, rođen u Tudurovićima-Sveti Stefan, član je Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) od 1940. godine, sekretar SK KPJ Kotor, politički komesar paštrovske čete, politički komesar 3. čete 2. bataljona Četvrte proleterske crnogorske NOU brigade, zatim bataljona u Drugoj dalmatinskoj NOU brigadi, proglašen za narodnog heroja 27. novembra 1953 godine, Mihailo Ivanović,sekretar OK SKOJ-a za Boku i Borislava-Borka Zenović, rođena u Budvi, član SKOJ-a od 1941. godine, a KPJ od 1943.Internirana je u logorima Albanije i Bugarske i Bozinović Duro, rođen u ovome kraju, omladinac sa 22. godine, cijelo vrijeme je pomagao NOR-u i sarađivao sa ilegalnim partizanskim radnicima. Hapšen je marta 1943. godine. Prilikom pogibije ovih četvoro bioraca, ranjena je Nana Božinović, članica SKOJ-a iz Mrčevca.”Mi , članovi UBNOR-a I Antifašista se sa ponosom sjećamo svih poginulih boraca i zrtava herojske antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu kao i svih preživjelih boraca i doprinosu naše zemlje koja je prema priznanju saveznika antifašističke koalicije na samom vrhu Evrope” reko je v.d. predsjednik Jovo Bećir.

  /UDRUŽENJE BORACA NOR-a I ANTIFAŠISTA KOTOR(

  Ostavite komentar

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

   

  Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
  Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.