16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Neće dozvoliti širenje ulice preko svojih dvorišta

Dio gdje su ranije posječeni zasticeni čempresi

Dvadesetak porodica koje žive u naselju Ruljina u Donjoj Lastvi pokrenulo je pravne aktivnosti na zaustavljanju izgradnje jedne od ulica predviđene DUP-om „Donja Lastva“, a koja bi, ako smatraju mještani, trajno uništila njihovu imovinu i smanjila im kvalitet života.

Oni su se stoga danas sastali na licu mjesta i sa svojom pravnom zastupnicom,  advokaticom Radmilom Mirković koja ih je obavijestila da je sa kolegom Mikosavom Boškovićem, nakon bezuspješnog obraćanja Opštini Tivat, podnijela inicijativu Ustanom sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti spornih riješenja iz DUP-a donešenog 2013 i zabranu izvođenja radova na širenju sporne ulice. Riječ je o ulici dužine oko 500 metara koja od Jadranske magistrale ide istočno kroz Ruljinu i kuće koje su napravljanje sa sjeverne strane te ulice, dijeli od nekadašnjeg poljoprivrednog, a kansije turističkog kompleksa „Kiparis“ sa južne strane.

Prema DUP-u, ova ulica koja sada u najvećem dijelu ima samo jednu kolovoznu traku, treba da se proširi i rekonstruiše u saobraćajnicu sa dvije trake, a kroz nju treba da se položi i dio nove kanalizacione mreže za ovaj dio Donje Lastve. Širenje ulice predviđeno je sa njene sjeverne strane, kroz dvorišta dvadesetak kuća privatnih vlansika, pri čemu će nekim od njih biti porušene ograde, stepeništa i drugi djelovi privatne imovine, a što žitelji Ruljine smatraju neprihvatljivim.

Mještani tvrde da nisu bili obaviješteni o javnoj raspravi koja je vođena prije nekoliko godina kada je usvajan nacrt, odnosno predlog DUP-a Donja Lastva i da je informacija koju su nedavno dobili iz Opštine da će uskoro krenuti radovi na širenju ulice po već napravljenom projektu, za njih bila pravi šok. Odlučni su da ne dozvole širenje ulice na uštrb svojih dvorišta i objekata  jer su kažu, svojevremeno već ustupili dio svoje imovcine da se napravi postojeća relativno uska ulica. Posebno su ogorčeni na činjenicu da su obrađivači DUP-a previdjeli da se ulica širi na račun dvorišta i objekata mještana sa sjeverne strane, iako sa južne strane postoji ogroman neizgrađeni i već godinama potpuno neiskorišteni prostor nekadašnje poljiprivredne ekonomije, odnosno autokampa „Kiparis“ koji se u katastru vodi kao svojina Opštine Tivat, a kao korisnik mu je navedeno tivatsko HTP „Mimoza“. Tu firmu inače, kontrolišu beogradski i podgorički biznismeni Đorđe Nicović i Veselin Barović.

Građani tvrde da im je un Opštini rečeno da se ulica ne može širiti na tu stranu zbog starog drvoreda čempresa koji su prema mišljenju lokalne vlasti „zaštičeni spomenik prirode“ i moraju biti sačuvani.

Može preko kuća, ali ne preko čempresa

„Ako su čempresi zaštićeni spomenik prirode, zašto ih niko ne održava, već se dobar dio njih osušio i svakodnevno pada preko ulice na naše ograde i imanja, pa srećom još niko nije poginuo. Kako je moguće da je Komunalno preduzeće prije nekoliko godina posjeklo nekoliko tih stabala u dijelu naše ulice, ako su ona zaštićena, pa se sad zbog njih navodno ulica ne može seliti na stranu gdje je zemljište koje kontrolišu tajkuni bliski vlasti.“ – pitaju se mještani. Status starih čempresa koji su zasađeni prije pedestak godina kao pojas za zaštitu od vjetra nekadašnjih zasada agruma u kompleku „Kiparis“, sa pravnog gledišta i ne postojanja opštinske odluke kojom se to drveće proglašava za spomenik prirode, problematizuje i njihova dvokatica Radmila Mirković.

Nezadovoljni žitelji Ruljine sa jučerašnjeg skupa, poručili su da će se svim sredstvima boriti za zašitu svoje imovine i da neće dozvoliti novi širenje ulice na uštrb svojih imanja, jer su već jednom to uradili.

Iz Opštine Tivat su im poručili da je sve po zakonu jer je prilikom donošenja DUP-a Donja Lastva 2012-13. organizivana propisna javna rasprava u kojoj su svi zainteresovani tada mogli da učestvuju i ulože primjedbe, a što se u slučaju planiranog šitrenja ulice u Ruljini, tada nije desilo.

Izvor:S.L

Najčitanije