16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Ne vide ništa neustavno u uzurpaciji mora i obale

Vlada Crne Gore smatra da je neutemeljena inicijativa za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Državne studije lokacije „Sektor 29 – Krašići a koju je pokrenula grupa građana tog naselja u Tivtu, kao i jedan broj stranih državljana koji u Kršićima imaju kuće za odmor.

Vlada je, usvajajučći zvanično mišljenje o ovoj inicijativi, a koje će uputitu Ustavnom sudu, konstatovala da su odluke o izradi, odnosno o donošenju DSL Krašići urađene u skladu sa Zakonom o planiranju i uređenju prostora,  odnosno sa Prostornim planom posebne namjene za zonu morskog dobra.

„Podnijeta inicijativa kojom se osporavaju predmetne oodluke, odnosi se na pitanja implementacije ovog plana (DSL Sektor 29-prim.aut.), kao i na pitanja primjene Zakona o morskom dobru i ne mogu imati uticaja na zakonsku proceduru donošenja ovog planskog dokumenta, jer se radi o aktima donijetim u izvršavanju Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata….Polazeći od izloženog predlažemo da se inicijativa ne prihvati“- stoji u mišljenju koje je Vlada uputila Ustavnom sudu.

Inače, grupa vlasnika kuća za odmor u Krašićima kod Tivta predala je 18. avgusta inicijativu  za ocjenu ustavnosti i zakonitosti DSL Sektor  29 Krašići, a koju je Vlada donijela 2009. godine. Taj planski dokument koji je po uputama Ministarstva održivog razvoja i turizma radila firma CAU iz Podgorice, dozvolio je gradnju objekata na do tada neuređenoj i svima pristupačnoj prirodnoj kamenitoj obali mora u Krašićima, ispod trase lokalnog puta za Petroviće i Rose.To je prouzrokovalo gradnju niza velikih objekata sa maltene temeljima u moru, nasipanje mora, katastrofalnu devastaciju prirodne obale i njenu uzurpaciju jer vlasnici kuća podignutih na uskom dijelu obale ispod puta više ne dopuštaju da se na „njihovim“ plažama ispod tih kuća, bilo ko drugi kupa osim njih i njihovih gostiju. Među graditeljima koji su proteklih godina stekli vile na „pjeni od mora“ u Krašićima je i bivši ministar finansija i aktuelni guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić (DPS), kao i nekoliko kontroverznih biznismena iz  Crne Gore, Srbije i Rusije.

Vikendaši su od Ustavnog suda tražili da do donošenja konačne odluke po njihovom zahtjevu za ocjenu ustavnosti, donese odluku o privremenoj obustavi primjene DSL Krašići, odnosno moratorijumu na dalje izdavanje građevinskih dozvola po tom planskom dokumentu. Tom privremenom mjerom, bi se po mišljenju podnosilaca zahtjeva, „zaštitila obala Bokokotorskog zaliva od daljeg devastiranja i spriječilo dalje kršenje ljudskih prava za sve građane da imaju slobodan pristup plažama i morskoj obali što im garantuje Ustav Crne Gore“. Oni smatraju da se daljom primjenom kontroverzne DSL, u Krašićima nanosi “nenadoknadiva šteta”.

Ustavni sud do sada se nije zvanično izjasnio o ovoj inicijativi, uprkos činjenicu da su pravni zastupnici podnosilaca u međuvremenu predsjednici suda Desanki Lopičić, podnijeli dva pisana podneska – urgencije za postupanje. Kontroverzna gradnja na obali u Krašićima se u međuvremenu nesmetano nastavlja i sve je manje obale koja nije „napadnta“ od strane bagera, miksera za beton i građevinskih radnika.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije