Mediteranski dana obale – Gvozdenoviću plaketa „Ambasadora obale“

  U Tivtu obilježen međunarodni Dan obele, internacuionalna počast za bivšeg ministra uređenja prostora

  Vujanović govori na svečanosti

  Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović (DPS) proglašen je za počasnog „Ambasadora obale“ na svečanosti obilježavanja Mediteranskog dana obale koja je danas održana u Tivtu.

  Priznanje nekadašnjem ministru uređenja prostora za čijeg su mandata napravljene najveće devastacije prirodne sredine, pogotovo na Crnogorskom primorju, uručeno je na svečanosti u hotelu “Regent” pred publikom u kojoj su bili predstavnici državnih organa, međunarodnih institucija, dioplomatskog kora, naučnih ustanova koje se bave zaštitom mora i prirode, kao i aktivista civilnog društva. Svečanosti su prisustvovali i Gaetano Lenone, koordinator prigrama UN za životnu sredinu – Mediteranskog akcionog plana (MAP) i izvršni sekretar Barselonske konvecije, kao i crnogorski predsjednik Filip Vujanović koji je Gvozdenovića i  predložio za ovo visoko priznanje što su ga prije njega, nosili brojni strani intelektualci, državnici i poklonici prirode, među kojima i proslavljeni Predrag Matvejević, autor “Mediteranskog brevijara”.

  “Sunce Juga prosvećuje duh, ali ponekad uzima i pamet”- citirao je Gvozdenović Matvejevića onima koji su ga nagradili i dodao da su”ponekad priznanja sa strane, bolje nego ona koja imate kod kuće, ali to je dio života i politike i treba da se borimo sa time.”

  Plaketa Ambasadora obale za Gvozdenovića

  “Ovo priznanje doživljavam znakom poštovanja za uspješnu saradnju i odlične rezulate koje  smo moj tim i ja ostvarili u Crnoj Gori uz podršku MAP-a i PAP/RAC, kao i drugih projekata koje smo realizovali u sklopu programa intregralnog upravljanja obalnim područjem Crne Gore. Saradnja sa MAP i PAP/RAC-om čini bitan element u mojoj profesionalnoj biografiji. Biće mi zadovoljstvo da u svom ličnom kapacitetu nastavljam da podržavam zajedničke regionalne napore kako bi Mediteran sačuvali za generacije koje dolaze“- rekao je Gvozdenović. Učesnici svečanosti potom su, krstareći brodom uz obale Bokokotorskog zaliva bili u prilici da iz prve ruke vide laureatove rezultate na terenu, posebno u Krašićima, Kostanjici, Dobroti i na Turskom rtu…

  Predsjednik Vujanović je poručio da je “prostor naše veliko bogatstvo i sa njime moramo oprezno i mudro upravljati.”

  “UN mogu pouzdano računati  na Crnu Goru kao pouzdanog partnera u svim programima kroz koje se afirmišu globalna i regionalna djelovanja UN.  Iskazujemo svoju privrženost Mediteranu  njegovim globalno prepoznatljivim i prestižnim vrijednostima”- kazao je on.

  Ističući da Vujanovićevo i Gvozdenovićevo prisutsvo govori o “posvećenosti Crne Gore” idejama UNEP/MAP-a”, Gaetano Leone je kazao da se “želimo ponovno posvetiti formiranju obale koja je otporna, koja je raznolika i koja je ekološki zdrava.”

  “Počastvovani smo saradnjom sa lokalnim i regionalnim vlastima, civilnim društvom i pojedincima iz cijelog regiona Mediterana. Ovdje smo zato što imamo zajednički cilj – čist, zdrav i produktivan Mediteran”- istakao je Leone.

  Predsjednica  PAR/RAC Željka Škaričić kazala je da je posebno raduje činjenica da se Mediteranski dan obale ove godine slavi u Crnoj Gori  “koja impresionira svojim dostignućima u implementaciji Barselonske konvencije i posebno u protokolu o integralnom upravjanju obalnim zonama.”

  Mediteranski dan obale

  Proslavu Mediteranskog dana obale u Tivtu priredili su UNEP/MAP,  Ministarstvo održivog razvoja i turizma i JP Morsko dobro u saradnji sa Centrom za regionalne aktivnosti programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) iz Splita. Mediteranski dan obale se obilježava od 2007. godine sa ciljem podizanja svijesti o značaju obalnog područja kao prirodnog i ekonomskog resursa, te omogućavanja razmjene iskustava u primjeni optimalnih modela održivog obalnog razvoja.

  Svake godine centralna proslava Mediteranskog dana obale organizuje se u drugoj državi Mediterana. Godine 2007. i 2008. centralna proslava organizovana je na Sardiniji, Italija, 2009. godine u Turskoj, 2010. godine u Sloveniji, 2011. u Alžiru, 2012. u  Hrvatskoj, 2013. godine u Italiji, 2014. godine u Tunisu, 2015. godine u Francuskoj, a 2016. godine u Španiji.

  2 Komentari

  1. VRĆI GA NA SE Filip 3. Izgleda da ima i gorijeh od njega ovaj Radulović ČINI MNOGO OPASNIJI od gvozdena. Nego da pitam bivšeg a meni se čini deboto i sadašnjeg ministra Gvozdena đe mu je onaj prezimenjak Gvozden A KENEDI ŠTO JE KANIO BUŠIT 18 RUPA u Tivatsko polje (MONTE PRAZNO),i još pride napravit STARIJI GRADI ljepši Dubrovnik od Dubrovnika đe je sa Novakom namjerio a od Austo Ungarskih tvrđa srušenih oko Trebinja što je kasnije naš srbin glumac Emir Kusturica Nemanja napravio Andrić Grad. P.S. Kad je dobio ovolik značajno priznanje AMBASADOR OBALE od Fića 3 pitam se što bi dobio da ga je Milaš predložio MOŽDA ASTRONAUT ORBITE ili tako nešto.

  Ostavite komentar

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

   

  Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
  Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.