8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – završena rekonstrukcija i konzervacija gradskih vrata

U Kotoru je danas na prigodnoj svečanosti obilježen završetak radova na konzervaciji i restauraciji glavnih gradskih vrata, koji su obavljeni pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, Regije Veneto, Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Zajednice Italijana Crne Gore, u saradnji sa firmom Laira iz Padove, kao glavnim izvođačem radova i italijanskom firmom Picaroti.

Gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić zahvalio se Zajednici Italijana u Crnoj Gori, firmi Laira i Centru za konzervaciju i arheologiju Crne Gore na trudu koji su uložili kako bi Kotor danas imao priliku da otvori restaurirana glavna gradska vrata.

“Zahvaljujem se Ambasadi Republike Italije na svesrdnoj pomoći na ovom projektu i doprinosu, kako međusobnoj saradnji dvije države, tako i očuvanju onoga što je zajedničko kulturno nasljeđe ovih prostora. Opština Kotor i ja lično uvijek ćemo biti otvoreni prema ovakvim inicijativama, da se na što je moguće bolji način podrži i podupre svaka vrsta projekata koji će doprionijeti očuvanju kulturne baštine Kotora” – poručio je gradonačelnik Jokić.

Predsjednik Zajedncie Italijana Aleksandar Dender istakao je da je projekat restauracije vrijedan 78. 000 eura finansiran od strane Opštine Kotor (20 %) i Regije Veneto (80 %), italijanska strana participirala sa oko 63 hiljade, a Opština Kotor sa oko 15 hiljada eura.

“Ovaj partnerski projekat sigurno otvara vrata za nove zajedničke nastupe Opštine Kotor i Regije Veneto”, popručio je Dender.

Restaurina vrata na glavnom ulazu Kotor foto Boka News

On je izrazio veliku zahvalnost predsjedniku opštine Kotor Vladimiru Jokiću na ličnom doprinosu u realizaciji projekta, i načelniku Područnog odjeljenja Kotor, Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Borisu Kustudiću i supervizoru Zorici Stijepović, te najavio skori završetak restauracije južnih (Gurdić) i sjevernih vrata (Tabačina).

Tokom restauracije, Vratima od mora nije mijenjan aktuelni izgled koji je nastao nakon Drugog svjetskog rata, ali su na očišćenoj i saniranoj kamnoj podlozi sada jasno prepoznatljive siluete dva grifona, te grba Carevine i Kraljevine Austro-Ugarske koji su na kapitelu iznad vrata stajali tokom 19.  početka 20 vijeka.

Arhitekta konzervator iz Padove predstavnik firme Laira, Adelmo Lazari kazao je da su svi radovi na resaturaciji i konzervaciji zabilježeni kamerom.

„Stručnjaci iz Italije na poseban način su pokazali umjeće na najvišem nivou. Ovom prilikom zahvalio bi se Zajednici Italijana na dugogodišnjoj i profesionalnoj saradnji u realizaciji projekata kako bi se Kotor prikazao u što boljem svijetlu, a konzervatroska struka više cijenila, ne samo ovdje nego u Crnoj Gori i šire“ – kazao je načelnik Područnog odjeljenja Kotor, Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Boris Kustudić.

Zamjenica ambasadora Italije u Crnoj Gori Antonela Fontana je istakla ulogu Opštine Kotor i Centru za konzervaciju koji su rado prihvatili projekat.

“Zahvaljujem se i timu koji je radio bez obzira na vremenske neprilike i Zajednici Italijana koja je podržala projekat, kao i firmi Picaroti koja pomaže prezentaciju italijanske kulture u Kotoru, kao i Regiji Veneto jer nastavlja da ulaže u kulturno nasljeđe u Kotoru održavajućiu značajnu vezu između Venecije u Boke. Zahvaljujući tome, možemo i danas da osjetimo duh Venecije i Serenisime ovdje u Boki”, kazala je Fontana.

Najčitanije