11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara So predlaže

JU-NESBE-SIN
JU-NESBE-SIN

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje naredne sedmice, rubrike koju u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So tradicionalno njeguje Svijet kulture, donosimo koji su to naslovi trenutni hitovi, ili po nečem važni, manirom za svakog po nešto.

Radnja romana Bele noći Fjodora Mihajloviča Dostojevskog dešava se u Petrogradu, a njen glavni lik je 26-godišnji mladić, siromašni državni činovnik, pravi zanesenjak. U prvom dijelu romana on je neimenovani lik koji noću luta ulicama Petrograda uživajući u tišini i svom izmišljenom svijetu. U tom svijetu on je heroj, istorijska ličnost, pjesnik, ljubavnik. Sve se mijenja kad jedne noći spasi djevojku Nastjenjku od pijanog prolaznika. Ona ga vraća u realan život i upoznaje ga sa najljepšim ljudskim osjećanjima. Dostojevski u ovom romanu veliča ljudsku dobrotu, nesebičnost, moralnu čistotu, jake i iskrene emocije. Izdavač je Nova knjiga.

Sin je roman najpopularnijeg evropskog savremenog pisca trilera Ju Nesbea koji ispituje neke od najdubljih misterija postojanja: grijeh, iskupljenje, ljubav, zlo. Soni Lofthus je harizmatičan mladić. U zatvoru je skoro pola života. Tu je omiljen jer se zatvorenicima čini da on umije da ih razriješi grijehova. Njima nije važno što je Soni težak heroinski zavisnik. Svejedno im je i to što možda služi kaznu za tuđe zločine. Međutim, on sam je, nakon briljantnog bijega iz zatvora, čvrsto riješen da se osveti svima koji su ga tako dugo držali sklonjenog. Izdavač je Laguna.

Izuzetno putovanje jednog fakira autora Romena Puertolasa svjetski je besteler objavljen u 36 zemalja. Adžatašatru Lavaš Patel prešao je veliki put, uvjeren da će pregršt uobičajenih, i uigranih trikova biti dovoljni da se domogne nečeg što odavno priželjkuje. Dok se bude nalazio na putu po Evropi, na svakom ga koraku vreba izazov. Ova šarmantna i neobično poučna priča o lažnom fakiru nosi jasnu poruku – pošto prođemo cijeli svijet, jedino što iskreno poželimo jeste povratak kući. Izdavač je Vulkan.

Knjižara So Herceg - Novi
Knjižara So Herceg – Novi

Rebekina pravila autorke Ane Keri biće prava poslastica za tinejdžere. Junakinji Rebeki se mnogo toga lošeg se desilo u životu. Dečko joj se odselio u Kanadu i ona ne prestaje da priča o njemu. Oprhvana emocijama, prinuđena je da smišlja nova pravila koje će joj pomoći da prebrodi emotivnu krizu. Sa Alis i Kas, najboljim prijateljicama, učestvovaće u školskom mjuziklu, nečemu zaista uzbudljivom. Izdavač je Kreativni centar.

Gusarska pećina Dejvida Glavera knjiga je iz serije Matematička potraga osmišljene da motivišu djecu da razviju i primjene matamatičke vještine kroz avanturističke priče. Te priče su kao igre u kojima se mora riješiti niz matematičkih problema da bi se napredovalo prema uzbudljivom kraju. Neustrašivi gusar Crnobradi zakopao je svoje blago, a u knjizi se nalazi mapa koja otkriva gdje se ono nalazi. Ali treba zapamtiti da ako pažljivo ne pratimo uputstva možemo zauvijek ostati zarobljeni u gusarskoj pećini. Onaj ko razriješi misteriju može sebe smatrati matematičkim genijem Izdavač je Vulkan.

379495_mero_ff

Mesi – priča o dečaku koji je postao legenda autora Luke Kaiolija knjiga koja će obradovati mnogobrojne poštovaoce ovog istinskog fudbalskog maga, posebno u doba Svjetskog prvenstva u fudbalu. Dječak koji je sa 13 godina odlučio da ostane u Barseloni, koji sa 25 godina osvaja Zlatnu loptu 4. put, svoje mjesto među legendama fudbala već je osigurao. Autor počinje priču prvim Mesijevim fudbalskim koracima, zdravstvenim problemima, i spektakularnim potezima koji su ga izdvajali među vršnjacima. Zatim slijedi period u čuvenoj Barseloninoj omladinskoj školi pa trofeji, medalje, priznanja i napokon vrijeme koje se u fudbalu računa na prije i poslije Lea Mesija. Izdavač je Novoli.

Autori Majkl Zohar i Nisim Mišal u knjizi Mosad opisali su najveće misije izraelske tajne službe. Ko su u stvari usamljeni ratnici Mosada čija tajna borba dostiže svoj vrhunac i koji ratuju u sjenci najbolje tajne službe na svijetu? Izrael se osjeća kao da ponovo stoji na vjetrometini. I – kao što je to bilo 1948. godine, kada je osnovan, i 1967, pred Šestodnevni rat – suočava se sa jednom od najsudbonosnijih odluka od svoga postanka. Izdavač je Magelan pres.

U okrilju islama utočište je našla mješavina mnoštva kultura i umjetnosi. Mada raznovrsne po svojoj prirodi, sve ove kulturne i umjetničke niti su utkane u zajedničku vjersku pripadnost. Enciklopedija Islamska umjetnost i athiktektura prati istorijski razvoj islamskih područja i dinastija, osvjetljavajući raznolikost umjetničkih izraza od prihvatanja vjere do danas. Njene stranice otkrivaju bogatu kreativnost islamske umjetnosti i arhiktekture, od djela Emevija u Siriji do Mogula u Indiji; od Osmanskog carstva pa sve do moderne savremene umjetnosti. Izdavač je Libris.

Najčitanije