Jerat: ‘Latinsko idro’ i sve oko njega hitno treba brendirati

  Latinsko jedro -foto Nikša Stipaničev/Hanza Media

  Kad je prije 19 godina prof. dr. Vladimir Skračić u Murteru došao na ideju da se uz znanstveni skup o 700 godina tamošnje župe organizira regata brodova na latinsko idro, misao vodilja bila je da se, “ubi et orbi”, pokaže jedno plovilo koje je obilježilo život Murterina u skoro kvarat toga dugog povijesnog razdoblja.

  Ideju je došapnuo Željku Jeratu, tada i danas agilnom i neumornom članu murterske i hrvatske maritimne obitelji, ovaj Ferdinandu Plesliću Grobiju, predsjedniku bratovštine sv. Nikole, i Josipu Juragi Joli i rečeno je ubrzo bilo – učinjeno!

  No, u Murteru su postojala samo tri broda pod punom spremom i koja su jedrila na latinsko idro: “Šimica”, gajeta obitelji Zvonimira Skračića, “Trtuša”, gajeta Nikole Turčinova Klepca, i kaić Marka Jurage kalafata.

  U brzoj akciji trojice Murterina, još su četiri gajete opremljene opremom koju su našli po kućama – neko je imao ovo, netko ono; elem se na startu prve regate na latinsko idro u Murteru našlo – sedam brodova!

  20. regata i 77 brodova

  Sve ostalo u ovih 19 godina, a 20 regata, je povijest: i da je regata narasla do 77 brodova s otoka Murtera, ali i cijelog probuđenog, dužobalnog okolnog prostora od Raba i Krka sve do Komiže i falkuše – još jedinog broda (uz ove murterske) koji su prostorom od Zadra do Šibenika jedrili na latinsko idro; da je za sobom povukla more sličnih događanja, okupila duž Jadrana more ljudi koji su se priključili pokretu obnove tradicijskog broda i plovidbe; da je puno brodova obnovom uskrslo iz mrtvih, a bogme su građeni i novi.
  Kad danas, uz 20. regatu koja će se u nedjelju održati u Murteru, Željka Jerata pitamo kako i kuda dalje, odgovor je spreman:
  – Za to dalje ja bih postavio pitanje cijeloj javnosti, državnim i županijskim institucijama: koliko nam je do toga suštinski stalo i jesmo li spremni na iskorak? S obzirom na potencijal koji sad postoji, i na činjenicu da se plovidbe ovakve vrste danas organiziraju po mnogim sredinama, da se svi natječu tko će dati više i tko će izvaditi bolju dotu… je li sazrelo vrijeme da se negdje u prostoru Šibensko-kninske županije ili na razmeđu sa Zadarskom – jer dijelimo bliski prostor i dijelimo istu baštinu – počnu organizirati, recimo, petodnevne plovidbe od mjesta do mjesta, koje bi svojom atraktivnošću i originalnošću privukle posjetitelje i tako postale ne samo izložbeni eksponat nego i mali gospodarski, kako se to kaže – subjekt!

  On line izložba Latinsko jedro – Foto Zoran Nikolić

  Francuski recept

  Mislite, slično kao što rade Francuzi. Mi tamo sudjelujemo dok oni vrte ogroman novac u Brestu, na otocima zaljeva Morbihana na Atlantiku ili u gradiću Seteu na Mediteranu?

  – Upravo to mislim. Evo na primjer u Seteu, oni već oko Uskrsa imaju manifestaciju na koju dođe nekoliko stotina tisuća, gotovo pola milijuna posjetitelja, o Morbihanu i Brestu da ne govorim! To mi ne ide iz glave, i to je ono što je prof. Vladimir Skračić svojedobno nazvao “turizam za novo vrijeme”.

  Znači, staviti baštinu u novu, gospodarsku funkciju?

  – Znači. Baštinili smo od pradjedova nešto toliko originalno, tu plovidbu i taj način života koji još postoji, i ako od toga nismo u stanju napraviti brend, ako hoćete i biznis pod kontroliranim uvjetima, jer se radi o specifičnom i štićenom prostoru, ako nismo u stanju iz toga napraviti novu vrijednost i recimo ostvariti ostatak dohotka, onda je to zaista šteta, znak naše nemoći i državne nebrige. Trebalo bi “zavrtiti” tu, čak i ne toliko novu ideju, anketirati i “testirati” lokalne samouprave i financijere i vidjeti možemo li to, ili ćemo i dalje ostati na pojedinačnim našim regatama koje okupljaju prijatelje i vrijedne ljude, no na neki način više ostaju društveni rashod nego prihod…

  Kalendar događanja do nedjelje
  28. septembra, četvrtak
  – 15.30: Mala likovna radionica Anite Tandarić i Ane Vodopije za djecu i roditelje
  – 16 sati; sportska regata Gajeta’cup
  – 20 sati: koncert Zbora “Zoranić” iz Zadra u crkvi sv. Mihovila

  29. septembra, petak
  – 10.45: procesija “iz Pijace”
  – 11 sati: sveta misa u Sv. Mihovilu
  – 16 sati: Malo latinsko idro
  – 18 sati: svečana sjednica Općinskog vijeća uz Dan općine
  – 20 sati: Latinsko idro na Sredozemlju, autora Lingvističkog atlasa Mediterana, Čitaonica

  30. septembra, subota
  – 10 sati: marenda na Staroj rivi
  Popodne: plovidba do Betine
  – 16 sati: užina u Betini
  – 19 sati: “Koncert u suton” na Raduču
  – 20.30: Murter guitar duo – Ivan Korunić i Mate Skračić na Staroj rivi

  10 Komentari

  1. POTVRDE UGODNE PRISTUPNE ZAJMOVE PRIMIJENITE SADA:

   Dobrodošli ste u tvrtku u ovoj tvrtki Dajemo osobni zajam
   i poslovnih kredita samo po kamatnoj stopi od 2%. Zajam od 4.000 €
   do 5000.000 €

   Ako vam je potreban zajam za vašu tvrtku, kontaktirajte nas čim
   moguće je obraditi obrazac zahtjeva za kredit

   OBRAZAC ZA PRIJAVU ZAHTJEVA ISPLATE I POVRATAK ODMAH.

   Puno ime____________________
   Mjesto___________________
   Zemlja____________________
   Država________________________
   Seks________________________
   Broj telefona______________________
   Potrebna količina zajma_____________
   Trajanje zajma____________________
   Svrha zajma________________________

   Molimo vas da nam se obratite ako zainteresirani za više informacija putem našeg kontakta u nastavku

   EMAIL: williamloans14@gmail.com
   WhatsApp / Viber: +234802796523

  2. Pozdravljam svoje dobre ljude u Hrvatskoj, moje ime je Carlos i živio sam u DF-u, a ovdje sam došao na mjesto kako bih preferirao kreditnu tvrtku gdje sam upravo dobio kredit danas jer sam bio u vrlo dubokom problemu, ali samo želim pisati na forumu samo da kažem mojem bratu i sestri da je gospođa Stella Rene zajamčena tvrtka realna i danas su mi danas sve problemi, plaćam mjenice i sva moja djeca se vraćaju u školu, obratite se izvršnom direktoru tvrtke Stella Rene na mail {mrsstellareneloanfirm1@gmail.com} i budite uvjereni u roku od najmanje 6 sati, dobit ćete iznos kredita jer je tvrtka vrlo brz i pouzdan.

   Carlos

  3. Zdravo.
   Ja sam gospođa Maria Andrade privatni zajmodavac koji pruža zajam životne mogućnosti za pojedince, poslovne tvrtke, osiguranja i druge. Bilo da imate financijske poteškoće ili trebate zajam za ulaganje ili vam je potreban zajam kako biste platiti svoje račune dalje od nas kao da smo ovdje da bismo sve svoje financijske probleme pretvorili u nešto od prošlosti. Nudimo sve vrste zajmova u valuti s kamatnom stopom od 2% bez prethodne naknade. Htjela bih iskoristiti ovaj sjajni medij da bismo vas obavijestili da smo vam ovdje da vam pomognemo s bilo kojom vrstom kredita za rješavanje vaših financijskih problema. Za više informacija molimo Vas da nas kontaktirate putem naše e-pošte (prudentialinvestmentmanagement@gmail.com) Prijavite se sada i dobiti svoj zajam što je prije moguće

  4. moj dobar državljanin Hrvatske, živim u Dubrovniku gdje živim sa svojom ženom i djecom, danas želim reći svima da su globalna provizijska tvrtka stvarna, jer sam samo isplatio iznos kredita od 120.000,00 dolara danas i unutar 12 sati, i kontaktirajte ih kad god vam je potrebna kredit bilo koje vrste. kontaktirajte e-mail globalprovissioncompany@gmail.com za više informacija o tome kako dobiti zajam i lako riješiti svoje probleme.

   Mendoza

  5. Pozdrav iz tvrtke David Peterson zajam za vas,

   Dobivanje legitimnog kredita oduvijek je bio ogroman problem klijentima koji su u financijskim potrebama. Pitanje kredita i kolaterala je nešto što klijenti uvijek brinu kada traže zajam od legitimnog zajmodavca. David Peterson Loan Firm je napravila tu razliku u kreditnoj industriji. Možemo dogovoriti zajam u rasponu od $ 5.000.Dollara do $ 500.000.000 dolara
   Naše usluge uključuju sljedeće: –

   * Zajmovi investitora
   * Konsolidacija duga
   * Druga hipoteka
   * Poslovni zajmovi
   * Osobni zajmovi
   * Car zajmovi
   *Studentski kredit
   * Početna zajam

   Kontakt Za više pojedinosti putem e-pošte ispod:

   E-adresa: davidpetersonloanfirm1@outlook.com

  6. Želim zahvaliti westhood apexloans za dala kredit. Imam scammed se nekoliko puta u pokušaju za osiguranje kredita, dok se ne upoznam g westhood od apexloans i dao mi je kredit. Ako trebate čitljiv zajam danas primjenjuje putem od apexloans@yahoo.com

  7. Olá a todos, Meu nome é Brandon Babuccu, eu sou do Alabama, Estados Unidos, estou aqui para testemunhar de como eu obtive meu empréstimo da Sra. Companhia de Empréstimo da SUSAN JAMES {susanjamesloanfirml07@gmail.com} depois que me candidatei Duas vezes de vários credores de empréstimos que alegavam ser credores bem aqui neste fórum, eu pensei que o empréstimo deles era real e eu apliquei mas eles nunca me deram empréstimo até que um amigo meu me apresentou à SRS SUSAN JAMES EMPRESA DE EMPRÉSTIMO, que prometeu me ajudar com um empréstimo do meu desejo e ele realmente fez Ele prometeu sem qualquer tipo de atraso, eu tinha dúvidas, mas eu nunca me apaixonei a acreditar. Eu nunca pensei que ainda há credores de empréstimo confiáveis ​​até que eu conheci a MRS SUSAN JAMES COMPANY, que realmente me ajudou com o meu empréstimo e mudou minha vida para melhor. Eu sei que ainda existem muitos bons credores lá fora, mas eu aconselho você a tentar SRS, SUA EMPRESA, seu carinho e compreensão. não sei se você está precisando de um empréstimo urgente também ou quer financiamento para seus projetos, então sinta-se livre para entrar em contato com a MRS SUSAN JAMES LOAN Company seu endereço de e-mail:susanjamesloanfirml07@outlook.com Or Whats-app Number:+1(587)206-1157 Or contact there Website: https://susanjamesloanfirm.wixsite.com/loan-officer

  8. Pozdravljam svoje dobre ljude, ja sam Martha iz Hrvatske, došao sam na stranicu kako bih preferirao tvrtku koja mi daje zajam od 48.000 eura za moje dječje lijekove, tražim financijsku pomoć od tada, ali sve zahvaljujem Bogu da ja pronađite firmu pod nazivom Stella Rene kreditna tvrtka gdje sam gotovinu i potvrditi moj kredit bez ikakvog stresa i danas je moj sin bio operiran, tako da moji ljudi i dalje postoje pravi i pravni posudbi e-mail adresu e-pošte ispod (mrsstellareneloanfirm1@gmail.com) joj se obratite za Vaš je brz i pouzdan kredit danas jer je legit% 100.

   Bog me blagoslovio sa Stelle Rene.
   Marta

  9. Trebate li zajam?

   Trenutno nudimo program plutajućeg kredita uz kamatnu stopu od 2%.
   Nudimo zajmove u rasponu od $ 5.000,00 SGD do $ 30,000,000.00 SGD Max.
   Dugoročni kredit dajemo od pet (5) godina do pedeset (20) godina.
   Dajemo sljedeću vrstu kredita:
   Projekt zajam, Refinance zajam, zajmovi za investicijsko ulaganje, auto ili vozilo Krediti, studentski zajam, konsolidacija duga, stambeni krediti, osobni zajmovi, zajmovi za putovanje i odmor, božićni i novogodišnji zajam.
   Naša tvrtka također treba predstavnike u različitim zemljama.
   Kontaktirajte tvrtku MAVIS FREDERICK LOANS FIRM putem e-pošte: mavisfrederickloanfirm@outlook.com
   Ako vam je potrebna financijska pomoć i želi steći zajam, kontaktirajte nas i navedite pojedinosti u nastavku:
   Važeću osobnu iskaznicu za provjeru.
   Ime: ____________________________
   Spol: _______________________________
   Bračni status: _______________________
   Kontakt adresa: ______________________
   Grad / poštanski broj: ________________________
   Država: ______________________________
   Datum rođenja: ________________________
   Iznos potreban kao zajam: ________________
   Trajanje zajma: ________________________
   Mjesečni prihod / godišnji prihod: _________
   Okupacija: ___________________________
   Namjena za zajam: _____________________
   Telefon: ________________________________
   Faks: __________________________________
   To će nam omogućiti pokretanje uvjeta i iznosa zajma u skladu s tim.
   Kao priznanje ovih detalja bit će poslano dobro izračunati Uvjeti i odredbe, uključujući ugovor.
   Hvala na pokroviteljstvu!

   Lijepi Pozdrav,
   MAVIS FREDERICK LOAN FIRM
   KRATKO VRIJEME ZAJMOVA

  Ostavite komentar

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

   

  Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
  Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.