17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Isplativo – pet članova Izvršnog odbora HNV međusobno podijelilo 17.220 eura honorara

HNV
HNV

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore (HNV) završilo je prošlu godinu sa gubitkom od 1.383 eura, pokazuju podaci iz Izvještaja o radu sa finasijskim izvještajem HNV-a za 2015., Ministarstva za za ljudska i manjinska prava.

Ukupan prihod te organizacije prošle godine je iznosio 57.378 eura, nepunih 7 hiljada eura manje nego 2014. Najviše novca – 50 hiljada eura, HNV je dobio u 12 jednakih redovnih mjesečnih tranši iz budžeta Crne Gore, 1.200 eura dobili su za jedan svoj projekat od Državnog ureda za Hrvate van Republike Hrvatske iz Zagreba, a ostatak od Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Potrošeno je 58.761 euro, od čega je najviše novca – skoro dvije trećine, otišlo na „troškove zarada, naknada zarada i ostale lične rashode“. Troškovi po tom osnovu iznosi čak 38.553 eura, dok su materijalni troškovi lani iznosili 3.366 eura, a „ostali poslovni rashodi“ još 16.662 eura.

HNV ima jednog stalno zaposlenog radnika čije su plate sa porezima lani koštale ukupno 7.307 eura, ali je zato pet članova Izvršnog odbora HNV međusobno podijelilo 17.220 eura honorara sa porezima i doprinosima. Da se za „napredak i zaštitu hrvatstva“ u Crnoj Gori ništa ne radi džabe i iz nacionalnog zanosa, potvrđuju i podaci da su članovi HNV ili jedini zaposleni u tom tijelu, redovno dobijali i posebne autorske honorare za svoje učešće u svakoj manifestaciji koje je priređivalo isto to Vijeće, a ti pojedinačni honorari iznosili su od 50 do 200 eura. Zanimljivo je da iako većina njegovih članova živi u Tivtu ili Kotoru, HNV koje ima sjedište u Donjoj Lastvi kod Tivta gdje održava sastanke, je lani za dolazak na ukupno 4 sjednice Vijeća, članovima tog tijela isplatilo ukupno 1.340 eura putnih troškova.

Za honorare „pojedinim voditeljima sekcija koje djeluju u sklopu Vijeća“, te za doržavanje sajta HNV lani je plaćeno ukupno 2.724 eura, usluge higijeničarke plaćene su 1.340 eura, knjigovodjstve usluge koštale su 1.492 eura, dok je za „naknadu troškova smještaja i ishrane na službenom putu i naknade troškova prevoza na službenom putu“, iz kase HNV u džepove njegovih članova i partnera, lani otišlo ukupno 6.574 eura. „Troškovi neproizvodnih usluga i troškovi reprezentacije“ iznosili su 12.132 eura, što ne čudi jer se iz narativnog izvještaja o radu vidi da se lani bukvalno svaka aktivnost HNV-a, od književne večeri do koncerta ili predavanja, završavala sa „domjenkom, čašćenjem i večerom“ za koji se po pravilu trošilo od 200 do 400 eura po događaju.

Interesantno je da HNV ne troši novac pretplaćujući se na knjige ili časopise iz oblasti manjinskih i ljudskih prava, već njegovi čelnici čitaju samo  dnevni list „Pobjeda“. Za godišnju pretplatu na te novine, HNV je lani izdvojio 227 eura.

HNV je inače, pod kontrolom jedine političke partije Hrvata u Crnoj Gori – HGI čiji kadrovi čine većinu među ukupno 17 članova tog tijela što bi  po zakonu, trebao biti reprezent svih interesa hrvatske nacionalne zajednice koji žive u državi. Na čelu Vijeća čiji mandat ističe na ljeto naredne godine, je član Predsjedništva HGI Zvonimir Deković.

Borili se i protiv karnevala „u nevrijeme“

Među brojnim aktivnostima koje se HNV lani bavilo je nekoliko književnih večeri ili promocija knjiga, gostovanja u Dubrovniku, Zadru i Zagrebu, učešće u javnim raspravama o više propisa iz oblastu ljudskih i manjinskih prava, izdavanje knjige „Tivat kroz stoljeća –mjesto kmetova i gospodara“, povećanje fundusa  njihove biblioteke „Ljudevit Gaj“….

Među temama kojima se HNV lani bavio „promičući i štiteći prava hrvatskog naroda te čuvajući jezičke, kulturne i povijesno-religijske posebnosti hrvatskog naroda u Crnoj Gori“ su i „registriranje NVO-a sa hrvatskim predznakom za apliciranje za projekte“, mogućnost osnivanja Isusovačke gimnazije u Boki, ali i postpuno profane stvari poput izrade kalendara, organizacije karnevala, čak i pomaganje sportskih klubova, pojedinaca i „pripadnika naše zajednice u potrebi“, te davanje donacija „za uređenje mjesnih groblja“.

„Protestirali smo i djelovali protiv aktivnosti koje su bile usmjerene protiv tradicijske i kulturno-povijesne baštine Hrvata u Crnoj Gori – karneval u korizmi, recimo.“- stoji pored ostaloga, u izvještaju o radu HNV za 2015.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije