Grupa građana vlasnika zemljišta u zoni Aerodroma Tivat: Što hoćete da uradite sa našom imovinom?

  Vlansici zemljišta u kompleksu vazdušne luke pisali gradonačečlnici Tivta i premijeru

  Aerodrom Tivat

  Grupa građana Tivta – vlasnika zemljišta u zoni Aerodroma Tivat, obratila se danas otvorenim pismom gradonačelnici Tivta dr Snežani Matijević (DPS) i premijeru Dušku Markoviću, tražeći im da javno saopšte što država namjerava da uradi sa tivatskom vazdušnom lukom, a time i njihovom imovinom.

  “Zbog manjka informacija i neupućenosti u namjere Vlade u vezi budućnosti Aerodroma Tivat, a samim tim i interesa svih građana, osjećamo potrebu da cijelu priču podignemo na viši nivo i napokon dobijemo konkretan odgovor šta se namjerava uraditi sa Aerodromom Tivat. Da li su istinite glasine da će Aerodrom Tivat biti predate investitoru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, te ukoliko je to istina, da li će investitor da prati državnu Studiju lokacije za Sektor 24 Aerodrom Tivat i projekciju njegovog razvoja kako bi mogao da opsluži godišnje i do tri miliona putnika“- pitaju se građani u obraćanju koje je osim premijeru i gradonačelnici.

  Aerodorm Tivat – budući izgled – kompijuterska animacija

  Vlasnici imovine u kompleksu te DSL traže i objašnjenje zašto im do sada nije odgovoreno na pitanja postavljena pismenim putem preko advokata Ivane Kovačević iz Tivta, upućena premijeru Markoviću, Ministarstvu finansija, Ministarstvu održivog razvoja i turizma, te Ministarstvu saobraćaja i pomorstva. Država inače,već neko vrijeme pokušava da sprovede ekspropijaciju privatnog zemljišta kojeg još uvijek ima i u aktuelnom kompleksu vazdušne luke, po smiješno malim cijenama jer je građanima prvo ponudila odštetu u iznosu od 17 centi po kvadratu, da bi je kasnije podigla na 37 centi za kvadrat. Prije nekoliko godina je država od privatnih vlasnika radi proširenja obližnje kotorske raskrinice na Jadranskoj magistrali, plaćala ekspropijacionu naknadu od 119 eura za kvadrat zemlje.

  Aerodorm Tivat – budući izgled- kompijuterska animacija

  „Ne želimo da ulazimo u ekspertize i studije koji je to za državu najbolji način da razvija Aerodrom Tivat i sačuva radna mjesta za građane Crne Gore, ali želimo da utvrdimo istinitost sve češćih informacija da zainteresovani investitor ne želi proširenje aerodroma po DSL Sektor 24 KO Mrčevac i KO Đuraševići, kako je to planom predviđeno. Od vas zahtijevamo jasan odgovor- da li još uvijek važi ta DSL ili će Aerodrom ostati na sadašnjim kapacitetima sa malo piture, a osnovnom svrhom da zadovolji potrebe malog broja bogatih gostiju Porto Montenegra? Da li je, po vašem mišljenju, potreba Crne Gore i njenih građana moderna luka za tri miliona putnika, ili njega svega par hiljada, od kojih obični građani imaju vrlo malo ili nikakve koristi?“- stoji dalje u obraćanju građana premijeru i gradonačelnici.

  Potpisnici ovog otvorenog pisam izrazili su zabrinutost da li će se “ukoliko se aerodrom daje u dugoročni zakup, ispoštovati DSL Sektor 24, odnosno da li će opštinska i privatna zemlja u zahvatu tog plana biti ekspropriisana sa potrebe proširenja manevarskih površina, platforme i moderne zgrade, kako je navedeno u toj DSL”. Oni su podsjetili da je DSL donešena 2011.godine, od kada oni kao vlasnici zemljišta ne mogu raspolagati svojom imovinom, upravo zbog sadržaja tog planskog dokumenta.

  Aerodorm Tivat – budući izgled- kompijuterska animacija

  „Na svaki naš pokušaj da se legalno bavimo bilo kojom djelatnošću na svom zemljištu koje se nalazi u zahvatu tog plana, odgovoreno je nagativno sa obrazloženjem da su pomenute parcele predviđene za proširenje aerodroma“- ističu predstavnici desetak tivatskih, krtoljskih i porodica iz Kavča, od kojih neke u zahvatu plana imaju i po više desetina hiljada kvadrata zemljišta.

  „Zaista se nadamo da vam je interes građana Crne Gore i turističke privrede na prvom mjestu, a da se interesi pojedinih investitora, ma koliko krupni bili, moraju uklopiti u razvoj države Crne Gore i boljitak njenih građana.”-poručili su građani premijeru Markoviću i gradonačelnici Matijević.

  2 Komentari

  1. Brao vi ga…Sačuvat će vas Kusovac..more bit…Bit će kako bidne..zar ne vidite da nas štiti svudijenake..da nam vodi brigu oko komunitade,jerbo ova sjora Matijević,nema vremena..u prešu je…strpite se i sve će nam proćetati..i bit će nam bogme fino…eee…adatani moji…lipi…

  2. Ma u pamet se dajte, koža je najgora droga koja postoji. Ako se konzumira preko stražnjice, kako bi se reklo s valova našeg svevišnjeg Du(x)h-a, i sebe bi prodali samo da ostanu ovisnici. Glavni snadbijevač?
   Otac nacije, gospodar i bivši košarkaš po struci.

  Ostavite komentar

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

   

  Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
  Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.