Za funkcionere stanovi u strogom centru, činovnici na periferiji

  Administracija gradonačelnice Tivta pripremila dvije nove odluke kojima će opštinskom imovinom rriješavati stambena pitanja radnika lokalne uprave

  Tivat - Photo Anton Marković
  Tivat – Photo Anton Marković

  Administracija gradonačelnice dr Snežane Matijević (DPS) pripremila je predloge dviju odluka sa kojima će u srijedu 20.septembra izaći pred odbornike na redovnoj sjednici lokalnog parlamenta, a koje su usmjerene na subvencuoniranje riješavanja stambenih pitanja radnika lokalne uprave opštinskom imovinom.

  Naime, Matijevička Skupštini predlaže da usvoji odluke o „pokretanju postupka za izbor partnera“ za izgradnju tri stambena, odnosno jednog stambeno-poslovnog objekta.

  Kako se navodi, cilj odluka je da se ustupi „najpovoljnijem ponuđaču pravo građenja na građevinskom zemljištu radi zajedničke izgradnje stambenih objekata, u cilju riješavanja stambenih potreba službenika i namještenika koji su zasnovali radni odnos na neodređeno vrijeme u Opštini, kao i zaposlenih u javnim ustanovama i privrednim društvima čiji je osnivač Opština.“

  Za službenike i namještenike Opština je spremna da parteru ustupi placeve površine 530, odnosno 683 kvadata u zahvatu DUP-a „Mažina“, kao i plac površine 1.029 kvadrata u zahvatu DUP-a „Radovići“. Pored ustupanja prava gradnje na zemljiptu zemljišta, učešće Opštine Tivat u ovom projektu je i obezbjeđivanje revidovane projektne i tehničke dokumentacije za objekte koji bi se na njima gradili, obezbjeđivanje ličnog  učešća lica koja bi u njima dobila stanove i obezbjeđivanje nadzora nad građenjem tih stambenih objekata. Obaveza izabranog partnera bi bila da komunalnoi opremi placeve i na njim izgradi stambene objekte po već dobijenoj projektnoj dokumentaciji.

  „Ulog Opštine Tivat u realizaciji ovog projekta predstavlja zemljište i vrijednost komunalija. Stanovi koje će Opština dobiti u novoizgrađenim objektima bili bi upotrijebljeni za rješavanje stambenih pitanja lokalnih službenika i namještenika zaposlenih na neodređeno vrijeme u Opštini i javnim službama čiji je osnivač Opština Tivat sa udjelom od 100%.“- stoji u obrazloženju ove odluke.

  Po istom receptu, lokalna DPS-SD-HGI vlast namjerava da realizuje i odluku o zgradnji stambeno-poslovnog objekta za koji Opština zainteresovanom partner u nudi svoj plac površine 288 kvadrata u najstrožem centru grada, odmah iza hotela „Pine“ na istoimenoj gradskojh rivi.

  Plac iza hotela Pine na kojem ce se graditi stanovi za opstinske funkcionere Tivta

  „Poslovni prostori odnosno stanovi  u novoizgrađenom objektu bili bi valorizovani putem davanja u zakup, odnosno upotrijebljeni  za rješavanje stambenih pitanja lokalnih funkcionera u smislu Zakona o lokalnoj samoupravi, a u skladu sa Odlukom o rješavanju stambenih potreba lica koje bira ili imenuje Skupština opštine i Predsjednik opštine i drugih lica čiji je rad od posebnog interesa za opštinu“- piše u obrazloženju.

  Inače, Matijevička je prije godinu dana svečano uručila ključeve ukupno 140 stanova koje su u dvije novoizgrađene stambene zgrade na Seljanovu dobili radnici i funkcioneri lokalne uprave, opštinskih preduzeća i ustanova i MUP-a. Taj posao u koji je Opština ušla sa Crnogorskim fondom za solidarnu stanmbenu izgradnju uloživši  opštinski plac površine 5.570 kvadrata čija tržišna vrijednost iznosi 1.671.000 eura i oslobađajući CFSSI  obaveze plaćanja komunalija u vrijednosti od 657.447 eura, pretvorio se u svojevrsni skandal. Ovdje su naime, zbog loše urađenog pravilnika za raspodjelu, stanove koje plaćaju samo po 790 eura po kvadratu, dobili mnogi ljudi iz lokalne uprave i njenih preduzeća koji već imaju krov nad glavom, pa su oni te nove stanove koje su im sa 2,3 miliona eura svog novca subvencionirali tivatski poreski obveznici, već preprodali ili ih rentiraju.

  1 komentar

  1. U doba starijeh Helena BILO TI JE ovako ŠTO JE ZA BOGOVE NIJE ZA VOLOVE moj dobri.. A teke danas..dajte sve u parkinge,sale i dvorane,kulturu i pozornicu,i dođošima stanove sa opremom kao i ADMIRALIMAi malo nižijema a i miliciji od granične do saobračajne a sve ostalo batali od putova do kanala i zacije i eto nas u EUROPU…a cijevi od vode još su od AZBESTA (mnogo kilometara nažalost) dokle i kad s će ih ova vlast izmijenit a…možda tad a možda nikad jer ne misle oni o cijevima NEGO O UHLJEBIMA SRAMOTA..

  Ostavite komentar

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

   

  Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
  Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.