„Crnogorska savremena likovna scena kroz viziju 8 umjetnika/ca“

  U Porto Montenegru otborena izložba osam savremenih crmnogorskih umjetnika

  Ova izložba čini mi se, dobra je prilika da se podsjetimo kako djela naših umjetnika najbolje svjedoče o postojanju našeg identiteta i vrijednosti crnogorske kulture. Umjetnost i kultura baštine sve ono najbolje u duhovnoj istoriji jednog naroda i one čuvaju sve što je vrijedno u duhovnoj vrijednosti jedne države i što će jednoga dana, sigurna sam postati kulturna baština i inspiracija za nove umjetnike i njihove kreacije. Crnogorska savremena likovna scena odvijala se u kontinuitetu između ljepote i bogate istorije naše države sa jedne strane i kreativnosti i stvralaštva naših umjetnika sa druge strane.“- kazala je, otvarajući likovnu izložbu „Crnogorska savremena likovna scena kroz viziju 8 umjetnika/ca“, sinoć u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu, njena autorka, istoričarka umjetnosti Žana Filipović.

  Izložbu su povodom jubileja – desetogodišnjice obnove nezavisnosti Crne Gore i hiljadu godina crnogorske državnosti, organizovali Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Ministarstvo kulture Crne Gore i kompanija „Adriatic Marinas – Porto Montenegro“.

  Ovaj konceptualni projekat sublimira različite likovne poetike i tehnike izražavanja crnogorskih umjetnika: Maje Šofranac, Ivanke Vane Prelević, Ratka Odalovića, Draška Dragaša, Igora Rakčevića, Romana Đuranovića, Abaza Dizdarevića i Nenada Šoškića, i pokazatelj je visokih estetskih domena naše savremene likovne scene.

  Filipović je naglasila da su u postavci zastupljena djela osam umjetnika koji koriste različite tehnike i medijume kreativnog izražavanja, ali je ona kao selektorka, u svim tim različitim poetikama, našla „autentičnost i izvornu stvaralačku snagu“ koji, kako je rekla, dokazuju da  Crna Gora ima stvaraoce koji prate i primjenjuju najaktuelnija kretanja u modernoj evropskoj umjetnosti.

  „Ovo je jedan od mogućih presjeka onoga što se trenutno događa na savremenoj likovnoj sceni Crne Gore. Nakon Podgorice, Nikšića i Bijelog Polja,  ovu izložbu do 30.juna moći će da je pogleda i publika u Tivctu kao i svi brojni oposjetioci Porto Montenegra. – kazala je Danica Bogojević iz Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

  Ostavite komentar

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

   

  Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
  Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.