12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Bjelotina otkriva svoje čari…

Krajni jugozapadni dio Orjena – Bjelotina, decenijama je bio jedino sinonim za podosta zapuštenu pograničnu oblast sa Hrvatskom. Blizina granice do juče nikako nije bila prednost, naprotiv!

Nekadašnje katune, skrivene dolove i drevne staze, vremenom je krenula da pokriva sitna šuma, a čitav ovaj kraj da postepeno pada u zaborav.

Ipak, Bjelotinu zadnjih godina Novljani ponovo otkrivaju kroz sport i rekreaciju. Primjera radi, prošle nedelje na makadamskom putu od Mokrina ka Sitnici, u organizaciji NVO Orjen Outdoor, održano je peto kolo Novske sky MINI trail lige, sa 32 takmičara iz iz Bara, Podgorice, Budve, Dubrovnika i Herceg Novog, uz učešče Rusa i Italijana koji rade u Crnoj Gori.

Ovaj kraj ima i odlične vidikovce, gdje se ističu Ravni brijeg i susjedni Vidov vrh, kao tačke sa pogledom na ulaz u Boku, ali i susjedno Konavle i sam masiv Orjena. Makadamski put od Mokrina, pored Vidovog vrha i Ravnog brijega, sa izlaskom pred Sitnicu, osnovna je komunikacija. Probijan je početkom 90-ih iz vojno-strategijskih razloga, ali danas srećom dobija novu ulogu, te služi, osim malobrojnom preostalom stanovništvu i lokalnom kamenolomu, za šetnju, vožnju bicikla i trčanje prirodom.

Bjelotina

Agencija planira da ga dodatno označi mountainbiking signalizacijom, te ga tako učini poznatim i sigurnijim za upotrebu u sportu i rekreaciji. Ujedno, na taj način nastavljamo širiti turističku ponudu našeg zaleđa, za šta Orjen kao cjelina ima veliki potencijal.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije