Bjelotina otkriva svoje čari…

  Krajni jugozapadni dio Orjena – Bjelotina, decenijama je bio jedino sinonim za podosta zapuštenu pograničnu oblast sa Hrvatskom. Blizina granice do juče nikako nije bila prednost, naprotiv!

  Nekadašnje katune, skrivene dolove i drevne staze, vremenom je krenula da pokriva sitna šuma, a čitav ovaj kraj da postepeno pada u zaborav.

  Ipak, Bjelotinu zadnjih godina Novljani ponovo otkrivaju kroz sport i rekreaciju. Primjera radi, prošle nedelje na makadamskom putu od Mokrina ka Sitnici, u organizaciji NVO Orjen Outdoor, održano je peto kolo Novske sky MINI trail lige, sa 32 takmičara iz iz Bara, Podgorice, Budve, Dubrovnika i Herceg Novog, uz učešče Rusa i Italijana koji rade u Crnoj Gori.

  Ovaj kraj ima i odlične vidikovce, gdje se ističu Ravni brijeg i susjedni Vidov vrh, kao tačke sa pogledom na ulaz u Boku, ali i susjedno Konavle i sam masiv Orjena. Makadamski put od Mokrina, pored Vidovog vrha i Ravnog brijega, sa izlaskom pred Sitnicu, osnovna je komunikacija. Probijan je početkom 90-ih iz vojno-strategijskih razloga, ali danas srećom dobija novu ulogu, te služi, osim malobrojnom preostalom stanovništvu i lokalnom kamenolomu, za šetnju, vožnju bicikla i trčanje prirodom.

  Bjelotina

  Agencija planira da ga dodatno označi mountainbiking signalizacijom, te ga tako učini poznatim i sigurnijim za upotrebu u sportu i rekreaciji. Ujedno, na taj način nastavljamo širiti turističku ponudu našeg zaleđa, za šta Orjen kao cjelina ima veliki potencijal.

  Ostavite komentar

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

   

  Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
  Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.