16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Anima – podsjećanje na granatiranje Dubrovnika

ANIMA
ANIMA

Centar za žensko i mirovno obrazovanje Anima iz Kotora ponavlja saopštenje iz prethodne godine povodom 6. decembra, dana kada je prije 25 godina bombardovan (granatiran) Dubrovnik, jer se ništa nije promijenilo tj. za godinu dana ni jedna institucija nije uradila niti jedan vidljivi napor da se istina o uzrocima ovog napada sazna i da se svi odgovorni identifikuju i privedu pravdi.

Pamtimo da je 6. decembra 1991. godine bio najžešći napad na Dubrovnik od strane JNA. Dubrovačko ratište 1991. je primjer da je država prihvatila odgovornost za posljedice, ali odgovorne za zločin i za sve vrste posljedica nije sudski procesuirala.

Podsjećamo: Od posljedica rata na dubrovačkom području stradalo je 116 civila, poginulo je 194 hrvatskih branitelja i 165 pripadnika JNA iz Crne Gore, 443 osobe zatočene su u logorima Morinj i Bileća, prognano je 33 hiljade osoba i uništen 2.071 stambeni objekat. Na dan 6. decembra od granatiranja je poginulo 19 ljudi, 60 je ranjeno, spaljena je biblioteka Međunarodnog univerzitetskog centra i znatno oštećeno staro jezgro grada. Za ratne zločine izvršene prilikom napada na Dubrovnik osuđeni su pred Haškim tribunalom samo bivši general Jugoslovenske narodne armije (JNA) Pavle Strugar i njemu podređeni komandant Miodrag Jokić.

Napad na Dubrovnik 1991
Napad na Dubrovnik 1991

Ne postavlja se pitanje komandne odgovornosti Momira Bulatovića, bivšeg (decembar 1990 – decembar 1992.) predsjednika Predsjedništva Crne Gore koji je odlučio da se u napad na Dubrovnik uključi Teritorijalna odbrana Crne Gore, sastavljena od mobilisanih crnogorskih rezervista. Opšte je poznato da su na ovom ratištu vršene i masovne pljačke društvenih i civilnih objekata za koje niko iz Crne Gore nije odgovarao.

Dosadašnja praksa jasno pokazuje nedostatak političke volje da se država suoči sa zločinima koji su na ovom ratištu činjeni u naše ime. Opravdan je strah da su oni koji neće da se suoče sa zločinima spremni da ih ponove, pa je tako opravdana bojazan u Crnoj Gori da sadašnja politička elita koja je i tada bila na vlasti nema namjeru da poluge državne moći prepusti demokratskim putem. Opravdana je sumnja da se kontinuirano vršio pritisak na sudsku vlast i da je na snazi proces sistemskog zaboravljanja ratnih zločina uprkos svih upozorenja od strane međunarodnih organizacija. U situaciji kada se vlast sprema da uđe u vojni savez izuzetno je važno podsjetiti javnost na posljedice i odgovornost za ono što se dešavalo. Danas se ove stranice sramne crnogorske istorije sakrivaju od mladih generacija i učesnici ovih dešavanja ćutanjem grade nove razdore kako bi mogli da vladaju našim sjećanjem i našim životom. ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje će sjutra (6. decembar) u 11 sati ispred Vrata od grada Kotora dijeliti letke sa namjerom da podsjete građane/ke Kotora da je na ovaj dan prije 25 godina bio najjači napad na Dubrovnik od strane JNA, teritorijalne odbrane i dobrovoljaca iz Crne Gore i ukazati na proces poricanja koji traje i koji omogućava nastavak nasilja drugim sredstvima” – kaže se u saopštenju „Anime”.

Najčitanije