8 C
Kotor

Slušaj online radio

12. Međunarodni festival gitare

Program 2017

Dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala gitare Nikšić 2017, održaće se od 25. do 28. septembra. Festival će, tradicionalno, u gradu pod Trebjesom okupiti vrhunske umjetnike iz zemlje i regiona, sa ciljem afirmacije i promocije sadržaja koji odgovaraju najvišim umjetničkim standardima kada je riječ o izvođaštvu na gitari.

Ove godine Nikšićgitara festivalkoncipiran je tako da u velikoj mjeri prati zahtjeve i potrebe kako profesionalne muzičke scene koja je u stalnom razvoju i napretku, ali i probirljive nikšićke publike, ne zanemarujući neophodnost organizacije koncerata vrhunskog kvaliteta, koji i priliče manifestaciji od međunarodnog značaja kakva je ova. U skladu sa tim, pripremljen je adekvatan umjetnički program.

Naime, kako dvanaestogodišnja tradicija nalaže Festival će biti otvoren koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, sa kojim kao solista nastupa pobjednik prošlogodišnjeg Međunarodnog  takmičenja za gitaru. Tako će 25. septembra, nakon obraćanja ministra kulture u Vladi Crne Gore, mr Janka Ljumovića, koji će proglasiti Fesstival otvorenim, sa CSO kojim će dirigovati maestro Grigorij Krasko, kao solista na gitari nastupiti Antoan Morinije (Francuska). Prvo festivalsko veče, sa početkom u 20h održaće se u Sali Nikšićkog pozorišta. Drugo, predviđeno za 26. septembar rezervisano je za darovite crnogorske studente gitare sa akademija i konzervatorijuma na Cetinju, u Parizu i Trstu. Koncert „Open podium“ novina je Festivala i na njemu će se svake godine predstavljati mladi talenti. Ove godine nastupiće Lazar Baletić, Vasilije Toljić, David Marton i Stefan Kostić.Koncert počinje takođe u 20h, ali Dvorcu kralja Nikole. Pretposljednji koncert održaće se 27. septembra. U Nikšićkom pozorištu (20h) nastupiće već dobro poznat nikšićkoj publici, gitarista Vlatko Stefanovski (Makedonija) i saksofonista VaskoAtanasovski (Slovenija). Međunarodni festival gitare Nikšićbiće zatvoren 28. septembra i to nastupom eminentnog gitariste Mislava Režića (Hrvatska). Koncert “Electric Couterpoint”, počinje u 20h u Dvorcu kralja Nikole. Ulaz na sve koncerte je besplatan, osim na koncert Vlatka Stefanovskog i Vaska Atanasovskog. Cijena karte, koja se može kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta, je 5 eura.

Značajne državne i lokalne institucije podržale su i ovogodišnje izdanje Festivala: Ministarstvo kulture Crne Gore  (već nekoliko godina sufinansira Festival), Muzički Centar Crne Gore, JUNikšićko pozorište, Zahumlje,  J.U. Muzeiji i Galerije Nikšić, JU Narodna biblioteka „Njegoš“ Nikšić.

Festival su 2005. godine osnovali istaknuti crnogorski gitaristi i pedagozi Goran Perišić i Danijel Cerović, u sklopu aktivnosti NVO “Društvo gitarista Anagastum”. Tako se, za 12 godina postojanja uspješno ide putem ostvarenja još tada zacrtanih ciljeva. To su afirmacijavrhunskog gitarskog izvođaštva, pružanje mogućnosti domaćoj publici da se upozna sa težnjama u ovom domenu u internacionalnom kontekstu, kao i mladim crnogorskim talentima da se dokažu, uče od vodećih svjetskih gitarista i sretnu se sa svojim kolegama i vršnjacima iz cijelog svijeta.

Tokom proteklih jedanaest izdanja Festivala gosti grada Nikšića bili su izuzetni umjetnici, profesori na univerzitetima i muzičkim akademijama iz  SAD-a, Francuske, Španije, Južnoafričke Republike, Japana, zatim Njemačke, Italije, Rusije, Norveške Velike Britanije…Samo neki od brojnih umjetnika koji su nastupali na Festivalu su: Tilman Hopštok, Karlo Markjone, Dušan Bogdanović, Roland Diens, Zoran Dukić, Roberto Ausel, Artiom Drvoed, Žeremi Žuv, Gabriel Bjanko, Žudikeal Peroa, Hubert Kepel, kao i naši Goran Krivokapić i Miloš Karadaglić i drugi. Regionalne umjetničke zvijezde, koje su takođe svojim nastupima dale izuzetan pečat našem Festivalu su: Vlatko Stefanovski, Miroslav Tadić, Edin Karamazov, Rade Šerbedžija, violinista Roman Simović, Rubikon kvartet i mnogi drugi.

Najčitanije