Najnoviji članci

Kotor – Otvorena izložba “Pejzažna arhitektura/javni prostori”

0
Pejzažna arhitektura/javni prostori

“Pejzažna arhitektura/javni prostori” naziv je retrospektive izložbi međunarodnog Salona pejzažne arhitekture iz Srbije, koja je danas otvorena u Kotoru, u Kreativnom habu.

Organizatori izložbe su Sekretarijat za urbanizam, stanovanje i uređenje prostora Opštine Kotor i Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije, uz podršku Ministarstva kulture i medija.

Na Izložbi u Kotoru, koja obuhvata izabrane radove prošlogodišnjeg i pobjedničke radove prethodnih Salona, izložena su planerska i dizajnerska rješenja uređivanja različitih prostora, u kojima se nude planovi rješavanja problema zaštite prirode i kulturnog nasljeđa, uređivanja kulturnih i turističkih područja, razvoja zelene infrastrukture, obnove zapuštenih prostora te oblikovna rješenja parkova, rekreativnih i uličnih prostora, trgova, zelenih krovova, kao i umjetničkih intervencija na otvorenom.

Na inicijativu Opštine Kotor izložba je upotpunjena održavanjem stručnog skupa na kojem će govoriti eminentni stručnjaci iz regiona. Svoje osvrte na javne prostore, kao i radove, predstaviće Jelena Jovanović, Željka Ćurović, Boban Tošić, Uroš Brzaković, Aleksandra Vukićević, Milica Nikolić, Veljko Radulović, Srđan Tadić, Sonja Radović Jelovac i Nađa Goranović.

Pejzažna arhitektura/javni prostori

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, otvarajući izložbu, iskazao je zadovoljstvo održavanjem izložbe i stručnog skupa, naglasivši kako ga raduje velika zainteresovanost stručne i laičke javnosti za teme koje se tiču kvalitetnog oblikovanja javnih prostora.

„To je razumljivo i očekivano, posebno imajući u vidu da živimo u vremenu u kojem se danas javni prostori i njihovo oplemenjivanje ne nalaze u fokusu, za razliku od pravljenja građevinskih površina. Održavanje ovog skupa u Kotoru nosi simboliku iz razloga što smo kao gradska uprava u proteklom periodu dvije jako privlačne lokacije oblikovali upravo kao javni prostor, a ne kroz poslovno-stambenu valorizaciju. Radujemo se, stoga, što ćemo kroz mjesec dana sugrađanima dati na upravljanje veliki gradski park na prostoru nekadašnje ‘Livnice’, kao i trg sa pijacom na Svetom Stasiju“, naglasio je Jokić, dodavši kako smatra da u vremenu masovnog turizma i surovog kapitalizma ovakvi prostori život građana čine prijatnijim i prihvatljivijim.

Pejzažna arhitektura/javni prostori

Salon pejzažne arhitekture postoji u Srbiji od 2005. godine kao bijenalna međunarodna izložba radova iz oblasti pejzažne arhitekture. Do 2023. organizovano je deset izložbi sa pratećim događajima u Beogradu, te nekoliko retrospektivnih izložbi u drugim gradovima. Izložba u Kotoru je prvi ovakav događaj koji van granica zemlje organizuje Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije.

„Vjerujem da će skup biti plodno tlo za još bolju saradnju među stručnjacima iz naše dvije zemlje i nadam se da ćemo kroz razmjenu znanja i ideja poboljšati kvalitet života u Crnoj Gori i Srbiji, ostavljajući trag za naredne generacije. Želim da uživate u izložbi, predavanjima i u beskrajnim mogućnostima pejzažne arhitekture“, kazala je predsjednica Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije Anđelka Jevtović, zahvalivši Opštini Kotor i Ministarstvu kulture i medija na podršci.

Jelena Franović, sekretarka Sekretarijata za urbanizam, stanovanje i uređenje prostora istakla je kako velika posjećenost govori o opravdanosti i potrebi organizavanja ovakvih događaja.

Pejzažna arhitektura/javni prostori

„Pejzažna arhitektura je struka koja najviše doprinosi osmišljavanju, uređenju i održavanju javnih prostora, koji nestaju, a sve više su nam potrebni“, poručila je na otvaranju Franović, izrazivši želju da ovakva dešavanja dobiju svoj kontinuitet u Kotoru.

Izložba će u Kreativnom habu biti otvorena narednih sedam dana.

Von der Leyen: Rusija koristi migrante za hibridne napade na Finsku

0
Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen
Foto: Yves Herman / Reuters

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u petak je rekla da je Rusija koncentrirala hibridne napade na Finsku slanjem migranata, a sve kako bi destabilizirala tu zemlju koja “čvrsto podržava” Ukrajinu i koja je prije godinu dana ušla u NATO.

Finska je sredinom prosinca 2023. zatvorila granicu nakon priljeva 1000 ilegalnih migranata s ruskog teritorija od sredine kolovoza.

Dvije zemlje dijele 1340 km dugu granicu i Helsinku optužuje Moskvu da organizirano šalje migrante prema Finskoj. Rusija odbacuje te optužbe.

– Od hibridnog napada Bjelorusije u studenom 2021. na Litvu, Poljsku i Latviju, svi znamo da Putin i njegovi saveznici instrumentaliziraju migrante kako bi testirali našu obranu i destabilizirali nas, rekla je šefica Europske komisije.

– Sada se Putin usredotočio na Finsku, dodala je.

Predsjednica EK-a sastala se s finskim premijerom Petteri Orpom u gradu Lappeenranta na jugoistoku zemlje, oko 30 kilometara od ruske granice, a razgovarali su o tome što “EU i Finska mogu učiniti da spriječe instrumentalizaciju na finskoj granici”.

Finska je u travnju odlučila da će granični prijelazi i dalje ostati zatvoreni.

Odnosi Helsinkija i Moskve su se od ruske invazije na Ukrajinu pogoršali. Nakon pristupanja Finske NATO-u Moskva je najavila “kontramjere”.

Finska također ima u pripremi zakon kojim bi se suprotstavila dolasku migranata.

Primorac šampion Crne Gore u juniorskoj konkurenciji

0
Juniori VK Primorac

Juniori Primorca (igrači rođeni 2006. godine i mlađi) osvojili su titulu prvaka Crne Gore.

Mladi kotorski vaterpolisti bili su prvi na turniru koji je održan na njihovom bazenu, u konkurenciji Jadrana, Katara i Budućnosti.

Meč odluke odigran je, ispostavilo se, u prvom kolu, u kome je Primorac nakon petaraca savladao Jadran 16:15 (1:2, 6:3, 3:5, 3:3, 3:2).

Kotorani su zatim bili bolji od Katara, nakon velikog preokreta – 12:10 (4:5, 0:3, 5:0, 3:2), i Budućnosti 19:6 (7:0, 5:1, 4:4, 3:1).

Jadran je bio drugi, jer je poslije poraza od Primorca upisao dva trijumfa – nad ekipom Budućnosti 17:5 (3:1, 4:1, 6:2, 4:1) i Katarom 16:11 (3:1, 6:1, 1:5, 6:4).

Treće mjesto pripalo je Kataru pobjedom u meču protiv Budućnosti – 17:14 (5:0, 7:3, 3:4, 2:7).

Opština Tivat podržala 11 projekata NVO

0
Tivat – Centar

Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama Opštine Tivat donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za projekte NVO za 2024. godinu.

Budžetsku podršku u ukupnom iznosu od 48.000 eura dobilo je 11 nevladinih organizacija sa sjedištem u Tivtu, i to: KUC Kadena, ŠkArt, Centar za savjetovanje i lični razvoj Tivat, Djeca Tivta, Udruženje Egipćana, NVO Boka, Ars praesentia Boke Kotorske, NVO Evropski dom, NVO „AKC Pravi put”, KZD Napredak Gornja Lastva i Klapa Jadran.

Nezavisni procjenjivači bodovali su 19 projekta, za koje su sačinili pojedinačne bodovne liste sa obrazloženjima i dostavili ih Komisiji radi sačinjavanja Rang liste i donošenja Odluke o raspodjeli sredstava za projekte NVO. Shodno bodovnim listama nezavisnih procjenjivača, 15 projekata NVO je bodovano iznad 50 poena, dok je četiri projekta bodovno sa manje od 50 poena. Prema formiranoj Rang listi od strane Komisije, od 15 projekata koji su prešli cenzus od 50 bodova, sredstva su odobrena za 11 projekata, dok za 4 projekt, nije preostalo sredstava za raspodjelu.

Nevladine organizacije za čije projekte su odobrena sredstva su:

– KUC „Kadena“ sa projektom „Boje nasljeđa“ odobrena su sredstva u iznosu od 6.872 eura . Podržavajući projektne aktivnosti ove nevladine organizacije značajno se doprinosi povećanju svijesti o važnosti kulturnog nasljeđa kao i raznovrsnosti kulturnog izraza, akcentujući uključivanje žena, djece i mladih.

– NVO „ŠkArt“ sa projektom „ŠkArt rezidnet III“, odobrena su sredstva u iznosu od 6.200 eura. Nezavisni procjenjivači ocijenili su da se podržavajući ovaj projekat doprinosi jačanju promocije Tivta kao regionalnog i međunarodnog centra urbane kulture.

– NVO „Centar za savjetovanje i lični razvoj Tivat“ sa projektom „Mentalna higijena porodice – Pričajmo o tome“, odobrena su sredstva u iznosu od 7.590 eura. Projektnim aktivnostima ova nevladina organizacija promoviše zdrave stilove porodice, teme iz oblasti mentalnog zdravlja, brige o sebi i djeci koje dotiču savremenu porodicu i nastoji podići opštu svijest, podstaknuti porodicu i pojedinca na traženje pomoći u situacijama različitih porodičnih kriza.

– NVO „Djeca Tivta“ sa projektom „Naši snovi poletjeće“ odobrena su sredstva u iznosu od 3.637 e. Nezavisni procjenjivači ocijenili su da se projektnim aktivnostima ove nevladine organizacije doprinosi razvijanju kreativnosti kod djece od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta i podizanjem nivoa svijesti o zdravom načinu odrastanja, uz pravilan odnos prema savremenim oblicima komunikacije.

– NVO „Udruženje Egipćana“ sa projektom „RE integracija“, odobrena su sredstva u iznosu od 7.108 e. Projektne aktivnosti ove nevladine organizacije odnose se na oblast koja afirmiše ljudska i manjinska prava, a glavni cilj projekta je emancipacija RE populacije za ravnopravno učešće u društvenim aktivnostima i njihovo osnaživanje.

– NVO „Boka“ sa projektom „Tivatski brevijar V“ odobrena su sredstva u iznosu od 2.424 e. Nezavisni procjenjivači smatraju da se kroz ovaj projekat informše i edukuje kako, domaća tako i međunarodna javnost o kulturno istorijskim vrijednostima i potencijalnima kulturne baštine Opštine Tiva.

– NVO „Ars praesentia Boke Kotorske“ sa projektom „Bokeška priča“ odobrena su sredstva u iznosu od 3.176 € . Projektne aktivnosti ove nevladine organizacije, kako navode nezavisni procjenjivači u velikoj mjeri doprinose očuvanje kultre Tivta, pa i Boke, s obzrom da su direknto usmjerene na bokeljsku muziku, govor i običaje.

– NVO „Evropski dom“ sa projektom „Kreativne i psiohološke radionice“ odobrena su sredstva u iznosu od 2.152 e. Nezavisni procjenjivači ocijenili su da se podržavajući projektne aktivnosti ove organizacije unaprediti sveukupni položaja djece sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica. Opšti cilj je upravo pomoć djeci i njihovim roditeljima

– NVO „AKC Pravi put“ sa projektom „Istraživanje o potrebama i problemima mladih u opštini Tivat“ odobrena su sredstva u iznosu od 2.920 e . Projekat ove nevladine organizacije je od velike važnosti za zajednicu, s obzirom da se odnosi na istraživanje koje će pokazati koje su potrebe a i problemi mladih u našoj opštini.

– NVO „KZD Napredak Gornja Lastva“ sa projektom „50 godina Lastovske fešte i drugih kulturnih manifestacija u Gornjoj Lastvi“ odobrena su sredstva u iznosu od 1.840. Projektne aktivnosti ove nevladine organiazcije, odnose se na obilježavanje jubilarne godšinjice tradicionalne kulturne manifestacije „Lastovska fešta“. Glavni cilj projekta jeste snimanje manifestacije te pravljenje filma o dugom razdoblju i brojnim kulturnim događanjima u Gornjoj Lastvi. Film će biti u funkciji promocije ambijenta, odnosno pejzaža kao atraktivne pozornice kulture, te će ujuedno biti i dio turističke ponude Tivta.

– NVO „Klapa Jadran“ sa projektom „Klapa s guštom“ odobrena su sredstva u iznosu od 4.079 e. Klapa svojim postojanjem obogaćuje turističku i kulturnu ponudu grada, s obzirom da je klapsko pjevanje oličenje mediteranske kulture.

Nevladine organizacije za čije projekte shodno Rang listi nije preostalo sredstava za raspodjelu su:
– NVO “Humanitarno društvo slijepih i CIR-a Tivat”, sa projektom „Humanitarni koncerti“;
– NVO „Miholjski zbor“, sa projektom „Dani miholjskog zbora“;
– NVO Avanturistički klub K4“, sa projektom „Wolf race – avanturističke trke i aktivnosti za djecu“;
– NVO „Fluid drum“, sa projektom „Tivat photo days“

Nevladine organizacije čiji projekti su ocijenjeni ispod 50 bodova i kojima nijesu odobrena sredstva su:

– NVO „Prijatelji Luštice“, sa projektom „Branje i priprema maslina“, nisu odobrena sredstva iz razloga nepovezanosti projekta sa strateškim dokumentima Opštine. Ciljevi projekta pa i same aktivnosti nisu dovoljno jasne ni objašnjene.

– NVO „BUM a capella“, sa projektom „Seminar klapskog pjevanja“, nisu odobrena sredstva, iako je projekat u vezi sa Konkursom i prioritetima ali bez relevantnih činjenica i statistike. Nisu objašnjeni načini praćenja i održivost.

– NVO „Kolo srpskih sestara“, sa projektom „Kolo ruke, ruke kolo“, nisu odobrena sredstva s obzirom da pojedini djelovi aplikacije nisu uopšte popunjeni ili nisu adekvatno objašnjeni.

– NVO „Matica Boke“, sa projektom „Kulinarstvom očuvajmo Boku“, nisu odobrena iz razloga nepovezanosti projekta sa strateškim dokumentima Opštine. Projektnim aktivnostima se ne rješavaju neki konkretni aktuelni problemi, te su više usmjerni na interese članova nego šire zajednice.

Žičara Kotor – Lovćen se otvara 1. maja

0
Žičara Kotor – Lovćen

Žičara Kotor – Lovćen biće otvorena 1. maja, saznaje agencija Mina-business u kompaniji Novi Volvox.

Prepoznajući značaj žičare Kotor – Lovćen za crnogorsku turističku ponudu, Vlada, odnosno resorna ministarstva i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), preduzeli su neophodne korake iz svoje nadležnosti da se ubrza realizacija preuzetih obaveza iz ugovora o izgradnji koji je zaključen sa konzorcijumom Novi Volvox & Leitner Italija.

Zahvaljujući tome, stekli su se uslovi da žičara Kotor – Lovćen počne sa radom 1. maja.

Žičara će za posjetioce biti dostupna tokom čitave sezone, odnosno od 1. maja do 1. novembra.

Žičara Kotor-Lovćen otvorena je za komercijalnu vožnju 14. avgusta prošle godine.

Projekat realizuje konzorcijum Novi Volvox – Leitner na osnovu koncesionog ugovora koji je potpisan u decembru 2021. godine. Žičara je izgrađena za nešto više od godinu od kada je postavljen kamen temeljac u julu prošle godine.

Trasa žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji Opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1,35 hiljada metara nadmorske visine. Projektovani kapacitet je 48 gondola na nivou od 1,2 hiljade putnika po satu, dok je vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta.

Na Dan planete Zemlje pješačka tura do Ilinice

0
Pogled na Boku – Ilinica – foto M.D.P. Boka News

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, u ponedeljak, 22. aprila, Sekretarijat za ekologiju i energetsku efikasnost, Planinarski klub Subra i Alpinistički klub Niskogorci, organizuju vođenu pješačku turu od ranča Aryen na Žvinjama do crkve Svetog Ilije na Ilinici. Početak je u 9.00 sati.

Pozivaju građane da im se pridruže i iskoriste priliku da prođu stazu dugu 2km, sa usponom od 150m koja od ranča vodi do Ilinice. Uz obilježavanje Dana planete Zemlje, organizatori na ovaj način žele promovisati lokalne planinarske staze kojih je u novskom zaleđu veliki broj i predstavljaju izuzetan potencijal.

Planirano trajanje pješačke ture je dva sata.

Podjela sadnica povodom Dana planete Zemlje i najava akcije Turistički cvijet

0
Tivat – foto Miko Đuričić

Turistička organizacija opštine Tivat obavještava javnost da  će u ponedjeljak 22.04. povodom Dana planete Zemlje podijeliti besplatne sadnice sezonskog cvijeća ispred prostorija Turističke organizacije Tivat u centru grada, na adresi Palih boraca 19 sa početkom u 10:30 sati.

Ovo je ujedno i prva akcija u nizu koja se svake godine obilježava u okviru Dana magnolije i akcija koja najavljuje ,,Turistički cvijet”.

Kada proljeće nesebično pokloni baštama čarobne boje, Turistički cvijet i Dani magnolije Vas zovu da svojim predivnim umjećem uljepšate i godinu ovu.

Prijave su u toku. Mogu se izvršiti dolaskom u Turističku organizaciju Tivta, kao i pozivom na broj telefona :  032 671- 324 i trajaće do 01.06.2024.godine.

Ugostitelji Crne Gore tražili ocjenu ustavnosti Zakona o PDV-u, nelogično im da plaćaju veći porez

0
Ugostitelji / turizam Crna Gora /Foto Boka News

Ako na snazi ostanu odredbe Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), zbog kojih ugostitelji i hotelijeri sada plaćaju 21% na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka doći će do diskriminacije i stvaranja nelojalne konkurencije u ovom sektoru.

To, između ostalog, piše u inicijativi koju su u januaru, Ugostitelji Crne Gore predali Ustavnom sudu radi ocjene ustavnosti dijela članova Zakona o PDV-u. Prvim danom 2024. godine, ugostiteljima i hotelijerima istekla je povlastica koju je Vlada donijela za vrijeme pandemije koronavirusa, kojom su mogli da plaćaju niži PDV od sedam odsto na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatom šećera i kafe. Sada ovu pogodnost mogu da koriste samo restorani i dostava hrane (ketering).

Ugostitelji smatraju da se Ustav krši u članovima koji se odnose na zabranu diskriminacije, ekonomskog prostora i nejednakosti i prava na rad, i vjeruju da članovi Zakona o PDV-u (član 24a stav 1 tačka 6b i 6c i član 71d) nisu u skladu sa Ustavom, direktivom Evropske unije o PDV-u i drugim međunarodnim aktima.

Sa tim se međutim, ne slažu u Vladi koja je krajem marta dala mišljenje u vezi s ovim stavom ugostitelja koje su potpisali premijer Milojko Spajić i ministar finansija Novica Vuković. Vlada smatra da nema osnova za prihvatanje ove inicijative ugostitelja. Stav Vlade je da je revidiranje sniženih stopa PDV-a i poreskih izuzeća, prethodno tražila Evropska komisija (EK). Vlada je takođe, u budžetu za 2024. projektovala veći prihod od PDV-a zbog vraćanja opšte stope od 21 odsto na ugostiteljstvo.

Izmjene bez ekonomske logike

U inicijativi Ugostitelja u koju su “Vijesti” imale uvid, navodi se da je cilj izmjene Zakona o PDV-u iz decembra 2021. godine, bio olakšica turističkoj privredi na duži rok i da nije postojalo vremensko ograničenje za njenu primjenu, te da nije uvedena kao kratkoročna mjera zbog koronavirusa. Navode da je ograničenje trajanja ove mjere u Zakon uvedeno tek u januaru 2023. godine, pri čemu je ograničena na dvije godine što je suprotno njenom cilju. Tvrde da se tim izmjenama bez ikakve ekonomske logike, omogućava korišćenje mjere samo za restorane i dostavu hrane (ketering).

– Stimuliše se prodaja hrane putem dostave, a destimuliše prodaja hrane u hotelima i drugim ugostiteljskim objektima, što je vrlo neobičan selektivni pristup države koji ima odlike diskriminacije na tržištu i potpuno je suprotan deklarisanom cilju povećanja kvaliteta ugostiteljskih usluga – piše u inicijativi.

Ističe se i da Crna Gora mora biti konkurentna u odnosu na region te da je u susjednoj Hrvatskoj poreska stopa na pripremu hrane 13%. Navode i da sve mediteranske zemlje EU, osim Grčke, imaju niže stope za ugostiteljski PDV nego Crna Gora. U inicijativi tvrde da u nepovoljnom poslovnom ambijentu, sa visokim nabavnim cijenama prehrambenih proizvoda i povećanom stopom PDV-a na 21%, domaći ugostitelji i hotelijeri ne mogu ponuditi konkurentne cijene. Navode da je većina hotelijera cijene usluga za 2024. formirala još proljetos, da su ugovori sa turoperaterima i partnerima završeni pa nema prostora za njihove izmjene.

– Ne postoji realna finansijska potreba države za ovom mjerom, jer prihodi od PDV-a treba da rastu primjenom mjera suzbijanja sive ekonomije, povećanjem turističkog prometa, proširenjem baze poreskih obveznika i povećanjem opsega djelovanja. Napominjemo da je u obraćanju premijera rečeno da neće doći do povećanja ove kategorije poreza, već da će se raditi na suzbijanju sive ekonomije za šta se i turistička privreda zalaže – ističe se u inicijativi.

Tvrde da dosadašnja stopa PDV-a nije imala negativan uticaj na budžet nego je donijela veće prihode, radi uvećanog broja noćenja. Osim toga, navode da bi niža poreska stopa za ugostiteljstvo bila u skladu sa direktivama EU a crnogorsko hotelijerstvo približila mediteranskim i evropskim zemljama, u kojima ona iznosi do deset odsto. Zato smatraju da je potrebno izmijeniti i član 71h Zakona o PDV-u, kako bi se bez ograničenja u primjeni koristila niža poreska stopa za pripremanje i usluživanje hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe u svim objektima za pružanje ugostiteljskih usluga, a sektoru obezbijedi olakšica na duži rok.

– Imajući u vidu činjenicu da su navedene odredbe Zakona u direktnoj suprotnosti sa navedenim odredbama Ustava, te sa ratifikovanim međunarodnim aktima i direktivom EU o PDV-u, te da bi ukoliko navedene zakonske odredbe ostanu na snazi došlo do očigledne diskriminacije i stvaranja nelojalne konkurencije, smatramo da je neophodno da Ustavni sud razmotri ustavnost i zakonitost spornih odredbi Zakona o PDV-u – piše u inicijativi.

Nema povrede Ustava

Crna Gora mora da uskladi svoje poresko zakonodavstvo sa onim iz EU, a EK je prethodno, posebno naglasila potrebu revidiranja primjene snižene stope PDV-a i poreskih izuzeća, piše u mišljenju Vlade. Naglasili su da su dosadašnje mjere primjenjivane kako bi se u turističkom i ugostiteljskom sektoru otklonile negativne posljedice pandemije i nastavile investicije i povećale plate zaposlenih, zbog manjka radne snage u tom dijelu privrede.

– Vlada smatra da osporenim odredbama člana 24a stav 1 tačka 6b i 6c i člana 71d Zakona o PDV-u nisu povrijeđena ustavna načela vladavine prava i zabrane posredne ili neposredne diskriminacije i da ove odredbe, s toga nisu nesaglasne s Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima, te nema osnova za prihvatanje inicijative za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti osporene odredbe – navodi se u mišljenju.

Dodali su da se navodima ugostitelja koji su podnijeli inicijativu, ne potvrđuje da se omogućava diskriminacija i stvara nelojalna konkurencija, kao ni navodna nesaglasnost sa Ustavom, EU direktivama i drugim aktima. Naglašavaju da vjeruju da bi primjena snižene stope ustvari bila u suprotnosti sa navedenom direktivom.

Povrat stope udar na privredu

Advokat Udruženja ugostitelja Dražen Milačić “Vijestima” je kazao da će, ako se ne vrati poreska stopa kakva je bila prije januara 2024. godine, doći do situacije da će restoran pored hotela na 100.000 eura prometa plaćati 7.000, dok će restoran u hotelu, pasticerija, picerija, kafe bar plaćati 21.000 eura.

Pojasnio je da trenutno stanje i ranija izražena inflacija, uz rast plata i troškova u nabavci i visoke cijene, pokazuju da bi vraćanje PDV-a na nivo od prije tri godine, bio udar na turističku privredu. Tvrdi da istovremeno dok se uvode odredbe o zabrani nelojalne konkurencije, sa druge strane, Zakonom o PDV-u država podstiče istu i pravi nemjerljivu štetu. Zato kako navodi, vjeruju da ovo nije problem samo ugostitelja već i društva, jer posljedice ovakve poreske politike ne pogađaju samo pojedince.

Vikend u Portonovom uz zanimljive događaje u restoranima Maison du Monde i Rockfish

0
Portonovi

Do kraja mjeseca u Portonovom vas očekuju zabavni događaji u organizaciji lounge bara Maison du Monde i restorana Rockfish. U subotu 20. aprila u Masion du Monde-u od 21:00 očekuje vas popularni Gypsy Night koji se organizuje već treći put. Plesni performans uz poznate zvuke hitova grčke, turske i arapske muzike sigurno će oduševiti sve prisutne.

U restoranu Rockfish iste večeri od 19:00 će nastupiti Trio Mare bend uz poseban set meni koji je pripremio šef kuhinje, a uključen je i proseko.

Narednog vikenda, u subotu 27. aprila od 19:00 u restoranu Rockfish goste će zabavljati popularni kaver bend Kino Kultura, a od 21:00 u baru Maison du Monde nastupiće Igor Marković.

Podsjećamo, u maju nas u organizaciji Portonovi Yach Club-a očekuje EST 105 regata koja povezuje Bari i Herceg Novi. Polazak iz Barija planiran je 16. maja, dok će regata u zalivu biti održana 18. maja.

Regata Bokeška ostrva, ove godine će se održati peti put od 7. do 9. juna. Prošle godine regata je okupila 37 brodova i skoro 200 učesnika. Jedan dan jedrenja rezevirsan je za rutu oko ostrva Mamula, a drugog dana se jedri do tivatskih i perških ostrva.

Portonovi

Za sada su najavljena i dva velika koncerta u julu i avgustu, koncert Symphony Orchestra – Najbolje od osamdesetih i koncert Tijane Bogićević.

Koncert Symphony Orchestra planiran je u subotu, 13. jula na Marina trgu gdje će publika uživati uz hitove bendova Duran Duran, Depeche mode, Simple minds, David Bowie i mnogih drugih zvijezda koje su obilježile ovu dekadu.

Koncert regionalne muzičke zvijezde Tijane Bogićević planiran je za 10. avgust na Marina trgu. Pop pjevačica poznata je po svojim hitovima „Bezuslovno“, „Hajde onda ništa“, „Širina“, i mnogim drugim, a prošle sedmice predstavila je svoj novi hit „Kada odem“ čime je najavila početak rada na trećem studijskom albumu.

Da pogledate sve događaje u Portonovom posjetite kalendar.

Guterres: “Ograničeno do nikakvo” poboljšanje izraelske pomoći Gazi

0
Gaza – foto AA

Od Izraela preuzeta obveza da će poboljšati pristup pomoći u Pojasu Gaze dosad je imala “ograničen do nikakav” učinak, rekao je u četvrtak glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres zalažući se za hitan, smislen i mjerljiv napredak u sprečavanju gladi.

Ujedinjeni narodi već dugo ukazuju na prepreke u dopremanju i raspodjeli pomoći diljem Gaze tijekom šestomjesečnog rata između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas, koja vlada tom enklavom od 2,3 milijuna ljudi.

– Kako bismo spriječili prijeteću glad i daljnje smrti od bolesti koje se mogu spriječiti, potreban nam je golem skok u humanitarnoj pomoći Palestincima u Gazi. Hrana je ključna, kao i čista voda, sanitarni uvjeti i zdravstvena skrb, rekao je Guterres Vijeću sigurnosti.

Izrael je nedavno ponovno otvorio prijelaz Erez u sjevernoj Gazi i dopustio privremenu upotrebu luke Ashdod u južnom Izraelu nakon što je američki predsjednik Joe Biden zatražio korake za ublažavanje humanitarne krize u Gazi, rekavši da bi se mogli postaviti uvjeti za američku potporu Izraelu ako ta zemlja ne poduzme ništa u tom cilju.

– Očit napredak u jednom području često je poništen kašnjenjima i ograničenjima u drugima, rekao je Guterres.

– Na primjer, iako su izraelske vlasti odobrile više konvoja pomoći, ta se odobrenja često daju kada je prekasno za dostavu i siguran povratak osoblja, rekao je.

– Dakle, učinak je ograničen, a ponekad i nikakav.

State Department SAD-a rekao je u četvrtak da je postignut “određen mjerljiv napredak” u dopremanju pomoći u Gazu.

– No okolnosti unutar Gaze i dalje su strašne i apsolutno je potrebno učiniti više. Kriza kojoj svjedočimo zahtijeva brzo širenje ovih napora, rekao je novinarima zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel.