17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Više od 200 žena popelo se na vrh Svetog Ilije!

Više od 200 žena na vrh Svetog Ilije

Povodom Međunarodnog dana žena HPD Sniježnica je u suradnji s HGSS-om organizirala uspon na najviši vrh Dubrovačko-neretvanske županije, a u usponu je sudjelovalo 256 žena.

Vodiči uspona Željko, Zlatko i Vlaho su uz pratnju pripadnika HGSS-a stanice Dubrovnik usprkos vjetrovitim i hladnim najavama poveli kolonu prema 1234 metara visokom vrhu Sv Ilije. Vrijeme je bilo skoro idealno za planinarenje dok su se udari vjetra osjetili samo na morskoj strani vrha. To nije zasmetalo sudionicama i sudionicima uspona da uživaju u pogledima na okolne bijele planinske vrhove, zeleno Konavosko polje i modro more.

Nakon poduže pauze na vrhu, mahanja dronu i grupnog fotografiranja uslijedio je silazak na istočnu stranu Sniježnice tj. na livade gdje je posluženo na stotine krafena dok su gužvom pomalo iznenađeni lokalni lovci ponudili svoje domaće sireve, kobasice, pancetu i harmoniku. Uz đedov nagovor harmonike se prihvatio mladi harmonikaš Petar koji je svojom svirkom zabavio sve prisutne izletnike i planinare. Nakon opuštanja na livadama druženju je došao kraj, svi su se pomalo spustili kamenom stazom u osunčanu Kunu Konavosku, čijim stanovnicima i ovaj put zahvaljujemo.

Najmlađa ‘osvajačica vrhova’ ove godine bila je 18 mjeseci stara curica Eni. Kako je ovaj događaj pomalo i internacionalni uz domaće planinarke sudjelovale su i planinarke iz okolnih planinarskih društava iz Hrvatske, BiH i Crne Gore. Naravno i ove godine bilo je nekoliko gostujućih sudionica iz poprilično dalekih zemalja (SAD i Južnoafrička Republika). Uz sve te žene sudjelovao je i popriličan broj muškaraca koji je kao i uvijek ‘pazio’ da sve prođe u redu dok žene uživaju i umaraju se hodajući po kamenjaru. Sveukupno je ove godine sudjelovalo preko tri stotine sudionica/ka.

HPD Sniježnica zahvaljuje svim sudionicama i sudionicima uspona, partnerima i sponzorima koji su pomogli u realizaciji ovog uspona, a to su: HGSS-stanica Dubrovnik, TZ Konavle, Du Motion, Zajednica tehničke kulture Dubrovnik, Udruga Nazbilj, stanovnicima Kune Konavoske i lokalnim medijima.

‘Nema nas đe ne dođemo!’ – ističu ponosno.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije