13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

UNESCO će pripremiti poseban izvještaj o Tari

Tara radovi foto RTCG

Podgorički dnevnik Dan je objavio, pozivajući se na nezvanične izvore, da će UNESCO pripremiti poseban izvještaj o rijeci Tari, u vezi sa čijom zaštitom su se juče sastali predstavnici UNESCO, Vlade i više ekloloških i nevladinih organizacija iz Crne Gore.

Ljudi iz civilnog sektora su predstavnike UNESCO upoznali sa podacima o ugrožavanju Tare zbog radova na autoputo Bar – Boljare, kod petlje Mataševo.

Nevladina organizacija MANS je prva skrenula pažnju javnosti na devastaciju korita zaštićene rijeke i podnijela krivičnu prijavu.

Rijeka Tara je, kao prirodno dobro od posebnih vrijednosti svjetskog značaja, dvostruko upisana u Listu svjetske baštine. Konvencijom o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine (Convention concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage), koja je usvojena 1972. godine. Nacionalni park “Durmitor” sa kanjom rijeke Tare upisan je 1980. godine u Listu svjetske prirodne bastine. Bazen rijeke Tare upisan je 1977. godine u mrežu objekata biosfere u okviru programa UNESCO-a “čovjek i biosfera” (MAB).

Najčitanije