Ulcinjska solana – Počelo upumpavanje morske vode u solanske bazene

Solana-Ulcinj

Ulcinjska solana predstavlja područje od izuzetne vrijednosti za očuvanje biodiverziteta, a opstanak staništa i vrsta u najvećoj mjeri zavisi od regulacije i održavanja povoljnog hidrološkog režima.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore realizuje aktivnosti u cilju zaštite biodiverziteta u skladu sa godišnjim Programom rada za Solanu. Ovim Programom definisane su mjere koje se oslanjaju na smjernice Projekta MORT-a „Finalizacija Studije zaštite Ulcinjske solane“, kao i dobru praksu upravljanja na drugim solanama, i odnose se, između ostalog, na stručnu i fizičku zaštitu prostora, kao i sanaciju i održavanje infrastrukture u cilju obezbjeđivanja adekvatnog hidrološkog režima za očuvanje ukupnog biodiverziteta.

„Nakon neuobičajeno dugog kišnog perioda, stvoreni su uslovi za uključivanje pumpe Đerane. U cilju održavanja povoljnog vodnog režima i odgovarajućeg saliniteta neophodnog za očuvanje ekosistema Solane, upravo je počelo upumpavanje morske vode u solanske bazene sa pumpne stanice Đerane. Upumpavanje solanskih bazena vršiće se do postizanja povoljnog nivoa svježe morske vode“, informisao je direktor JPNPCG Elvir Klica.

Tokom protekle godine riješen je problem pumpnih postrojenja popravkom postojeće i nabavkom i instaliranjem nove pumpe na pumpnom sistemu Đerane kojom morska voda dospijeva do solanskih bazena. U narednom periodu planirano je izvođenje neophodnih sanacionih radova u cilju rekonstrukcije bentova solanskih bazena.

1 komentar

  1. “Očuvanje ukupnog biodiverziteta” za ptice i drugu floru i faunu, vidimo, u punom je zamahu. Ptice, ptice i kanoćala. Zašto se barem jedan bazen u solanama Ulcinj i Tivat ne bi restaurirao u muzej proizvodnje soli, da djeca na licu mjesta vide kako se sol proizvodi. Ili, nažalost, da moraju gledati kako se prodaje u dućanima sol sa Mrtvoga mora? A možda i dvogledi za promatranje ptica također iz Izraela? Iz ovog članka se ne vidi ‘oće li biti proizvedeno koje zrnce soli, ili se bazeni pune za ptice i drugi “ukupni biodiverzitet”. Mislim da se “očuvanje ukupnog biodiverziteta” ne odnosi i na komarce, oni ne obožavaju slanu vodu. Ili da?

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.