12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Uključujući i Jadransko-jonski autoput: Za 11 regionalnih projekata donacija Brisela od 190 miliona eura

Jadransko jonski put

Evropska unija će obezbijediti donacije za dodatnih 11 prioritetnih transportnih projekata u regionu sa 190 miliona eura, koji mogu biti povećani do milijardu eura zajmovima međunarodnih finansijskih institucija.

Ta sredstva za saobraćaj uključuju finansiranje prva dva dijela „Autoputa mira“ Niš-Priština-Drač i „Plavog autoputa“, odnosno koridora Jadransko-jonskog autoputa, uz jadransku obalu, saopšteno je na samitu EU-Zapadni Balkan koji se održao ove sedmice u Sofiji.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker kazao je da je to dio novog paketa mjera koje treba da povećaju povezanost unutar Zapadnog Balkana i veze regiona s EU.

Nove mjere bi trebalo da podrže sprovođenje Sofijske deklaracije u kojoj se navodi da zemlje Zapadnog Balkana treba da nastave da sprovode reforme u vladavini prava, da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da poštuju ljudska prava manjina, saopštila je EU.

Za razvijenje digitalne agende za Zapadni Balkan EU je opredijelila 30 miliona eura za finansiranje širokopojasne veze širom regiona.

Partneri iz regiona su prihvatili da prošire dogovore o smanjenju troškova rominga, dok će EU raditi na mapi puta za smanjenje troškova rominga između Zapadnog Balkana i EU.

EU je navela da će podržati energetski prenos u regionu promovisanjem obnovljive energije, uključući održivu hidroenergiju, prenose agencije.

U oblasti ekonomske povezanosti, Evropska komisija će nastaviti da podržava plan za Regionalnu ekonomsku oblast i na samitu je podržana posvećenost da se ubrza rad na priznavanju diploma, kao i da se olakša trgovina na Zapadnom Balkanu.

Evropska komsija će podržati podršku mladima i obrazovanju udvostručavanjem sredstava za program Erazmus plus i pokretanjem drugih projekata.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije