12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

U tragediji na Mosoru živote izgubili dvojica braće

Mosoor

U subotu navečer, u neposrednoj blizini Planinarskog doma na Mosoru, dogodila se tragedija kakvu Split i splitska okolica ne pamte. Dva brata M.S. (mlađi) i A.S. životne dobi od oko 60 godina izgubili su živote pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima.

Prema neslužbenoj informaciji jedan od njih je poginuo uslijed pada na zaleđenom terenu, kada je otišao po vodu na obližnji izvor, a drugi je preminuo, najvjerojatnije od srčanog udara, nakon što je brata, zajedno sa svojim prijateljima pronašao mrtvog.

Tragična priča ide ovako, a ispričao nam je Vinko Prizmić, načelnik Hrvatske Gorske službe spašavanja (HGSS), čiji je pridruženi član bio i A.S.. Kao napomenu valja istaknuti da se radi o neslužbenoj priči, od informacija prikupljenih s terena, odnosno informacija prikupljenih od dojave HGSS-u.

Dvojica braće zajedno su sa svojom ekipom prijatelja, kao i gotovo svakog vikenda išli na planinu, u prirodu provesti dan, jer su i jedan i drugi bili pasionirani zaljubljenici u planine i planinarenje. Nešto prije 19 sati mlađi brat M.S. zaputio se iz Planinarskog doma na obližnji izvor vode, koji se nalazi 100-tinjak dalje, kako bi donio vode. Kako se on nije vraćao, jer za odlazak po vodu i povratak u Dom treba svega nekoliko minuta, njegov brat A.S. i prijatelji, koji su se zabrinuli što ga nema zaputili su ga se potražiti, kazuje Prizmić.

Kako su znali gdje se M.S. zaputio nije im bilo potrebno puno vremena kako bi ga pronašli.

– Na žalost, prema onome što za sada znamo M.S. se pokliznuo na zaleđenom području i pao te je uslijed tog pada izgubio život. Njegovo beživotno tijelo je pronađeno u neposrednoj blizini izvora. Da bi tragedija bila još veća, njegov stariji brat A.S. je u trenutku spoznaje da mu je brat poginuo, uslijed šoka doživio, najvjerojatnije srčani udar i preminuo. Na žalost nisu pomogli ni napori njegovih prijatelja da ga ožive umjetnim disanjem i masažom srca. Naravno, ovo je neslužbena verzija priče, prema onim informacijama koje smo dobili s terena oko 19.30 sati kada je bila prva dojava o tragediji, kazuje Prizmić.

Odmah po dojavi na teren, odnosno na mjesto događaja upućeno je 15 pripadnika HGSS-a, kako bi tijela nastradalih planinara izvukli s tog terena, a obaviještena je i policija koja je u kasnijim satima započela službeni očevid.

– Zaista me začuđuje činjenica da je M.S. tako izgubio život. Oboje braće bili su iskusni planinari i poznavali su Mosor kao svoj džep. Taj izvor na koji je mlađi brat krenuo nalazi se na predjelu Ljuvač isto kao i Planinarski dom Umberto Girometta i mjesto izvora je na planinarskom putu, dakle nije dislocirano negdje na nepristupačnom terenu. Braća su bila dobri ljudi zaljubljeni u planine i nije bilo dana da nisu išli na planine. Bili su vrlo iskusni planinari, a A.S. je bio naš pridruženi član, koji nije išao u spašavanja s HGSS-om, ali je u planinarskom smislu bio HGSS-u od velike koristi, zaključuje Prizmić.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije