Slovenija: Osim boravišne, sada mora da se plaća još jedna taksa

kopar

Turistički boravak u Sloveniji će izgleda ubuduće biti nešto skuplji, jer će se turistima uz boravišnu taksu naplaćivati i taksa za promovisanje, pa za obe treba izdvojiti najviše 3,125 eura po danu.

Slovenački parlament je prošle nedelje prihvatio zakon o promovisanju razvoja turizma, kojim je uvedena i pomenuta taksa.

Određivanje osnovne turističke takse i dalje ostaje u nadležnosti lokalnih jedinica, opšina, ali je njen maksimalni iznos po danu povećan s dosadašnjih 1,265 eura na 2,50 eura, dok taksa za promociju može da iznosi najviše 25 odsto turističke, odnosno najviše 0,625 eura po danu.

Za taj zakon je u parlamentu glasala većina slovenačkih poslanika, dok se nekolicina suzdržala smatrajući da bi to moglo da smanji turističku konkurentnost u odnosu na susedne države.

Prema računici koji su objavili mediji, za turiste koji posećuju razne destinacije u Sloveniji takse postaju znatno veći trošak nego pre, pa će za desetodnevni boravak u najatraktivnijim lokacijama, poput Pirana ili Bleda, četvoročlana porodica morati da izdvoji za turističku i promotivnu taksu 125 eura.

Prema procenama, nova regulacija će povećati prihode Slovenačke turističke organizacije za 4,7 miliona evra na godišnjem nivou, dok bi opštine mogle godišnje da dobiju dodatnih 6,9 miliona evra.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.