15 C
Kotor

Slušaj online radio

Region se suočava sa odlivom ljekara

ljekar

Gotovo čitav region suočava se sa odlivom ljekara, ali niko nema precizne podatke koliko je doktora iz balkanskih otišlo zbog većih zarada u evropske zemlje.

To je ocijenjeno na skupu predsjednika ljekarskih komora iz regiona, koji je u petak i subotu održan u Podgorici.

Podaci crnogorskog Sindikata doktora medicine (SDM) pokazuju da je od 2014. godine javno zdravstvo napustilo oko 80 ljekara, iako imamo 2,6 doktora na 1.000 stanovnika, što je daleko ispod evropskog prosjeka. Predsjednica SDM Milena Popović Samardžić na skupu je kazala da precizni podaci ne postoje, jer nadležni pokušavaju da minimiziraju taj problem.

Iz strukovnog udruženja BiH saopšteno je da je tu državu za godinu napustilo 360 doktora, odnosno – svakog dana po jedan. Najčešći razlozi za odlazak bili su niski lični dohoci, nemogućnsot napredovanja, preopterećenost poslom, napadi i smanjeni budžeti za edukaciju u bolnicama.

Makedoniju godišnje napusti u prosjeku oko 200 ljekara, i to zbog boljih uslova na radu i zarada.

Prosječna starost ljekara u Makedoniji je 58 godina, a na primarnom nivou (domovima zdravlja) 61 godina. Ta država, kao i Crna Gora, ima mnogo manje ljekara po glavi stanovnika nego što je evropski prosjek, odnosno 2,1 ljekara na 1.000 ljudi.

Predsjednik Ljekarske komore Srbije Milan Dinić rekao je da, osim migracija ka spolja, imaju migracije iz manjih sredina ka većim gradovima.

Dimić je rekao da je starosna granica ljekara veća od 50 godina i da Beograd, Kragujevac, Novi Sad i Niš nemaju problem sa kadrom. Podatke o odlivu ljekara ni u toj zemlji ne mogu pouzdano znati, već u Ljekarskoj komori evidentiraju Good stending sertifikate, kojima se potvrđuje da se protiv ljekara nije vodio disciplinski postupak ili im nije oduzeta licenca za rad. Dinić kaže da su prošle godine izdali 783 sertifikata, ali da ne mogu da kažu da su svi ti ljekari otišli van zemlje, jer polovina njih radi u BiH i Crnoj Gori paralelno.

Predsjednica Ljekarske komore Slovenije Zdenka Čebašek Travnik rekla je da ta država ima 2,7 ljekara na 1.000 stanovnika, “što bi političari rekli kao u Velikoj Britaniji”.

“Mi smo na dnu po broju ljekara, a Austrijanci imaju 5 ljekara na 1.000 stanovnika”, kazala je ona.

Čebašek Travnik istakla je da u Sloveniji godišnje diplomira oko 350 ljekara, a oko 236 zatraži sertifikat Good standing.

Ona je objasnila da ne mogu pratiti broj ljekara koji su odselili iz Slovenije i da postoje doktori koji svakodnevno putuju na rad u Austriju i vraćaju se, pa za njih promjena poslodavca nije dramatična.

Čebašek Travnik je rekla da je evidentiran odlazak iz javnog u privatni zdravstveni sektor, te da je to praksa najboljih lejkara.

Predsjednik Komore doktora medicine Republike Srpske Nebojša Jovanić saopštio je da nemaju problem sa odlivom ljekara.

“Mi godišnje izdamo između 30 i 40 Good standing potvrda, na 3.700 upisanih ljekara, što je zanemarljiv udio od jedan odsto. Polovina njih dobije posao, a druga polovina dođe opet po sertifikat. Neki odu zbog porodičnih prilika, a osnovne destinacije su Slovenija i Njemačka. Taj broj ljekara koji odu je zanemarljiv”, rekao je Jovanić. On je, međutim, kazao da na evidenciji nezaposlenih konstantno imaju oko 180 ljekara.

Na skupu predsjednika ljekarskih komora moglo se čuti da je Rumuniju u posljednje četiri godine napustilo 22.000 ljekara.

Skupština Rumunije usvojila je zakon po kome će, od ove godine, plata najbolje rangiranih ljekara biti 2.700, umjesto 1.000 eura.

I Hrvatska ima problem sa odlivom ljekara, pa je tu zemlju, navodno, od 2013. do početka ove godine napustilo oko 600 doktora.

/Ana Komatina/

Najčitanije