Razglednica s jedne na drugu obalu Jadrana putovala 29 godina

Svojoj prijateljici Nadi Schiaroli, danas 96-godišnjakinji, razglednicu je s odmora na otoku Koločepu poslala njena prijateljica Radula i to 20. avgusta 1989…

Pismo

Iz Hrvatske je poslana davne 1989. godine, a u talijanski grad Fano (kod Ancone) stigla je prije dva dana. Razglednica iz Koločepa do druge obale Jadrana putovala je punih 29 godina.

Svojoj prijateljici Nadi Schiaroli, danas 96-godišnjakinji, razglednicu je s odmora iz Hrvatske poslala njena prijateljica Radula i to 20. avgusta 1989., piše Il Resto del Carlino. U sandučiću ju je našao Nadin sin Sergio:

– Ovo je ravno čudu. Ni moja mama (96) ne može vjerovati svojim očima – rekao je.

Uručiti ih nekome danas, poštarima je postao doslovce doživljaj. Je li razglednica s Koločepa putovala cijelo ovo vrijeme i zapinjala na različitim punktovima ili je bila zagubljena u poštanskom uredu u Hrvatskoj i prvom prilikom čim je otkrivena netko ju je poslao, teško ćemo doznati. Ipak, na kraju je uspjela stići na odredište i razgaliti srce starici koja ima hrvatske korijene i koja nikad nije zaboravila svoju prijateljicu Radulu.

– Moja je majka Radulu upoznala jer je u ono vrijeme ljetovala na Koločepu. Kasnije ih je razdvojio rat i više se nikad nisu čule – rekao je Sergio, kojeg smo uspjeli dobiti na telefon, ali nije više bio raspoložen za razgovor. Rekao je tek da je razglednica pisana na hrvatskom jeziku, a što na njoj piše nije nam otkrio.

Na Koločepu smo dobili starijeg gospodina koji je samouvjereno rekao da poznaje sve na svom otoku, ali da ne poznaje nikoga po imenu Radula te da, po njemu, ona ni ne postoji. Tako će i Radula, baš kao i priča o gotovo 30-godišnjem putovanju njezine razglednice, ostati obavijena tajnom.

– Jučer sam vidio poštara i imao sam potrebu upitati ga je li baš on ostavio ovu razglednicu u srijedu. Nasmijao se i rekao da jest – rekao je talijanskim medijima Sergio čvrsto stišćući rukama dragocjenu uspomenu na neka stara vremena.

Slučaj razglednice iz Hrvatske nije usamljen, u svijetu je već bilo razglednica koje su primatelju stizale i nakon 70 godina. Ipak, u 29 godina razdoblje je u kojem se promijenila i naša zemlja, ali i cijeli svijet, javlja 24 sata

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.