10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavnici CDPR na 20. Međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana „Noćnjak 2018”

Masline Noćnjak 2018.

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) učestvovaće na jubilarnoj 20. Međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana „Noćnjak 2018”, koja se održava u Vodicama kod Šibenika – Republika Hrvatska od 15 do 18. marta, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

U okviru programa „Noćnjak 2018”, CDPR će prisutnima i gostima na manifestaciji predstaviti i promovisati bogato ilustrovanu monografiju „Maslina”, životno djelo pok dr Ksenije Miranović, prvog experta za maslinarstvo u bivšoj SFRJ, u kojem je ona sabrala sav svoj dugogodišnji rad i iskustvo u maslinarstvu.

Istom prilikom CDPR će pored monografije predstaviti brošuru „Maslinovo ulje i zdravlje” koja je korisna ne samo maslinarima, nego i svim ostalim građanima i podijeliti je sudionicima i gostima manifestacije.

Manifestacija kao što je „Noćnjak 2018” je prava prilika da CDPR, koje je sigurno proteklih 15. godina prepoznato u našoj zemlji po tome što propagira zdrave stilove života i prevenciju kao prvi i osnovni štit u borbi protiv opake bolesti, predstavi u regionu svoje djelovanje u oblasti zdrave ishrane i fizičke aktivnosti (FA).

Istovremeno naglašavamo da su FA i pravilna i zdrava ishrana glavna prevencija u borbi protiv raznih oboljenja, uključujući naravno i kancer.

Noćnjak 2018

Noćnjak okuplja i povezuje maslinare, naučnike i stručnjake, proizvođače i distributere maslinarsko – uljarske opreme, trgovačke i hotelijersko – ugostiteljske kuće, predstavnike resornih državnih institucija, nevladine organizacije (NVO), medije, te ostale subjekte vezane uz maslinarstvo.

Manifestacija počinje svečanim otvaranjem u četvrtak 15. marta u Svečanoj dvorani hotela Olimpija u Vodicama. Nakon toga u hotelu će se održati i prva edukativna radionica „Mala škola kušanja maslinovih ulja”, a bit će otvoren i Olio bar, sajam maslinarstva i uljarstva, te izložba maslinovih ulja i proizvoda od masline.

Noćnjak podržavaju naučne i obrazovne institucije, uz čije suorganizatorstvo se osmišljava trodnevni program s nizom stručnih predavanja, radionica i degustacija.

Sva edukativna događanja i degustacije na manifestaciji, kao i sajam maslinarstva i uljarstva, otvoreni su za posjetioce bez plaćanja kotizacije.

Mala škola kušanja maslinovih ulja je edukativna degustacijska radionica na kojoj se, uz kušanje maslinovih ulja različitih sorti i karakteristika, unaprjeđuje znanje o maslinovom ulju. Tako je na prošlogodišnjoj školici „učiteljica” pred „učenike” stavila miješavinu maslinovog ulja s 30 postotnim udjelom drugog ne – maslinovog ulja, a oni su je jedoglasno kategorizirali kao ekstra djevičansko maslinovo ulje. Iz toga je očita velika važnost detaljne analize maslinovog ulja prije njegovog stavljanja na tržište.

Na Olio baru posjetiocima će biti ponuđena na kušanje različita maslinova ulja, monosortna i višesortna, dobra i loša, a moći će se kušati i šampionska maslinova ulja. Na izložbi će biti prezentirane pakovine maslinovih ulja i proizvodi od maslina onih proizvođača koji su svoje uzorke proizvoda dostavili na ocjenjivanje i natjecanje.

Petak 16. mart namijenjen je stručno – naučnim temama koje će biti prezentirane tokom naučno – stručnog skupa o maslinarstvu i uljarstvu, te stručnog skupa Savjetodavne službe.

U program Noćnjaka uključene su i interesantne teme kroz edukaciju, prezentaciju proizvoda i predstavljanje primjera dobre prakse. O tim temama razgovarat će se i tokom stručnog skupa o ljekovitom bilju.

Maslina – foto Pixbay

Subota 17. mart rezervisana je za obilazak Vodica, Centra maslinovog ulja Sv Ivan i Banovih dvora. Istovremeno obići će se  maslinjaci u Stankovcima, a na vidikovcu Kamenjak biće priređen domjenak, uz pogled na najveće prirodno jezero, suhozide Modrava i morsko plavetnilo prošarano predivnim otocima Jadrana. Uveče je predviđena dodjela priznanja i nagrada, tkzv Bal šampiona.

Nedjelja 18. mart je ostavljena za obilazak okoline, Šibenika ili Zadra, svakome po slobodnom izboru.

Najčitanije