10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Potražnja za luksuznim nekretninama u Istri dvostruko veća od ponude

Istra – Vrsar

Luksuzne nekretnine u Istri, vile za odmor i zemljišta s pogledom na more, pravi su hit među investitorima.

Potražnja je ogromna, tolika da je ponuda ne može pratiti. Prema procjenama, gotovo je dvostruko veća od ponude, i pravi je trenutak za ulaganje u nekretnine.

Prepoznali su to i iskoristili mnogi investitori, što domaći, što inozemni te masovno kupuju nekretnine diljem Istre, od onih na moru, do onih u središnjoj Istri. Da je trenutak pravi, dokazuje i činjenica da godišnji povrat investicije doseže i do 10 posto. K tome, trenutak je u kojem banke još uvijek nude povoljne kredite, a s obzirom da su kamate na štednju rekordno niske, ovakva vrsta ulaganja trenutačno se čini kao dobar odabir.

– Cijene nekretnina imaju tendenciju rasta, i to zbog rasta potražnje. Osim toga, prilikom kupnje, primjerice, kuće za odmor, nekretnina se dio godine može koristiti u osobne svrhe, a dio godine iznajmljivati. Godišnji povrat investicije od prihoda iznajmljivanja iznosi u prosjeku 8 posto od uloženog, ali i vrijednost nekretnine na tržištu nekretnina raste, pojasnila je Lorena Kogej, voditeljica istarske poslovnice agencije za nekretnine Dogma iz Rijeke, te licencirani agent za posredovanje u poslovanju u prometu nekretninama, objašnjavajući zbog čega je pravi trenutak za ulaganje u nekretnine.

U jakim turističkim destinacijama nekretnine su daleko najskuplje, pa je uz Rovinj i Novigrad, cijena kvadrata najskuplja u Poreču.

Dok se cijena kvadrata luksuznih kuća i stanova u Poreču kreće preko ionako vrtoglavih 3000 eura. U okolici grada cijena pada pa tako kvadrat stana u novogradnji varira između 1400-1500 eura. A kako će se kretati cijena u budućnosti najviše ovisi o potražnji.

Korekciju cijene mogu eventualno doživjeti nekretnine na lokacijama koje nisu atraktivne, gdje će sami vlasnici biti primorani sniziti cijenu ukoliko im vlasništvo bude opterećenje.

Najčitanije