8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Potpišite peticiju – Sačuvajmo Skadarsko Jezero, jedno od poslednjih Evropskih preživljelih divljina od razorne izgradnje

Skadarsko jezero

Nevladina organizacija Green Home pokrenula je krajem prošle godine peticiju da se Skadarsko jezero sačuva od devastirajuce gradnje.

Peticiju možete potpisati ovdje

Skadarsko jezero, najveće močvarno na Balkanu, je zatićeni Nacionalni park u Crnoj Gori još od 1983. i dio je svjetske liste zaštićenih močvarnih područja, koja je pod Ramsarskom konvencijom od 1996., kao priznanje za njegovu ogromnu vrijednost kao vodeno stanište.

„Netaknute kamenite obale jezera, ostrvca, mnoga sa manastirima na njima, močvarna područja, šume vrbe, otvorene vode i milja plutajuće vegetacije koja su dom, kako se procijenjuje za više od 281 vrsta ptica, 48 vrsta riba, 50 vrsta sisara, brojnih vodozemaca i insekata uključujući i neke od najugroženijih životinja u Evropi, kao što je rijedak kudravi pelikan-rezidentna ptica. Ukratko, navedeno predstavlja prirodni raj. Sada je taj raj u velikoj opasnosti od neposredne izgradnje masivnog odmarališta“, kažu iz ove NVO.

Najčitanije