12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Počela sezona raftinga u NP Durmitor

Tara foto Lazar Pejovic

Jedinstvena ljepota kanjona rijeke Tare sa mnogobrojnim bukovima, brzacima, slapovima i tjesnacima najbolje se može doživjeti splavarenjem, raftingom ili pješačenjem brojnim stazama koje vode kroz kanjon. Novu sezonu raftinga od Drugog logora do Žugića luke započela je prošlog vikenda grupa turista iz Belgije i Španije spustom gumenim čamcima niz Tarine brzake.

Prvi ljubitelji ovog adrenalinskog sporta spustili su se uz pomoć ekipe raftera iz udruženja „Kljajevića luka“ koji su na najbolji način predstavili ljepote, kako rijeke Tare, najduže planinske rijeke Crne Gore, tako i najdubljeg kanjona u Evropi, prosječne dubine oko 1.000 metara. Turistička ponuda od Splavišta (Drugi logor) do Žugića luke, u dužini od oko 12 kilometara, može se proći za 2-3 časa, a od atrakcija se u tom dijelu kanjona mogu vidjeti: ušće rijeke Ljutice, naše najkraće i najbrže rijeke, kao i most na Đurđevića Tari.

Od početka godine do 10. aprila, NP Durmitor je posjetilo 5.838 ljubitelja prirode što je za 74% više u odnosu na isti period prošle godine. Sa ljepšim vremenskim prilikama, u NP Durmitor očekujemo i bolju posjećenost, kako u predsezoni tako i tokom ljetnjih mjeseci.

NP Durmitor je prošle godine posjetilo 186.970 posjetilaca što je za 42% više u odnosu na 2016. godinu, dok je rijekom Tarom, 2017. godine, splavarilo 18.381 ljubitelja ovog ekstremnog sporta. Pored splavarenja drvenim splavovima i raftinga gumenim čamcima rijekom Tarom, turistička ponuda NP Durmitor se zasniva na aktivnom odmoru uključujući i sistem pješačkih i biciklističkih staza, obilazak planinskih jezera, kajakarenje na rijeci Tari i Crnom jezeru, vožnju čamcima po Crnom jezeru, posjetu Centru za posjetioce, kao i sportski ribolov.

Kao prirodno dobro izuzetne univerzalne vrijednosti, NP Durmitor je 1980. godine upisan na UNESCO-vu Listu svjetske kulturne i prirodne baštine, a rijeka Tara u Svjetske ekološke rezervate biosfere od 1977. godine.

Najčitanije