12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi rendgen riječke carine skenira 100 kamiona u jednom satu

kamion skener

Carinska uprava Ministarstva financija je u Rijeci preuzela novi mobilni rendgenski (RTG) uređaj Nuctech MT1213DE, vrijedan 1,5 milijuna eura, a koji će pridonijeti bržem carinskom nadzoru i protoku roba u riječkoj luci.

Novi mobilni RTG uređaj nabavljen je uz pomoć fondova Europske unije, iz programa Hercule III, u okviru projekta “Zaštita vanjskih granica EU nabavom mobilnog rendgenskog uređaja i specijaliziranog treninga”, a s ciljem jačanja operativnih kapaciteta nadzora roba i tereta u luci Rijeka. Iz EU fondova financira se 64 posto projekta, a 36 posto iz državnog proračuna. Projekt obuhvaća trogodišnje održavanje uređaja i obuku za korištenje za 30 djelatnika Carinske uprave.

kamion skener

Zamjenik ravnatelja Carinske uprave Mario Demirović rekao je da je luka Rijeka važna točka ulaska u EU i u Hrvatsku i u njoj se svake godine ostvaruju značajne zapljene. U riječkoj luci na godinu se obradi oko 70.000 carinskih deklaracija u postupcima uvoza, izvoza i provoza te nadzor nad robom vrijednom više od 20 milijarda kuna.

Predsjednik uprave Securitasa Hrvatska Ivan Ročić rekao je da je RTG uređaj Nuctech MT1213DE posve samostalan u radu, razlikuje organske i anorganske tvari, može detektirati male količine droga, eksploziva i duhana u kontejnerskom prometu, autobusima, kamionima i osobnim vozilima. Uređaj u jednom satu može skenirati 100 kamiona koji prolaze kroz uređaj ili 20 kamiona kada se uređaj kreće sam, a vozilo koje se pregledava stoji.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije