13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Najopasnije hakerske napade vodili hrvatski i srpski tinejdžeri

hakeri

Hrvatska policija je saopštila da je uhapsila devetnaestogodišnjeg državljanina Hrvatske vlasnika najvećeg svjetskog ilegalnog internet servisa za DDoS sajber napade – Vebstreser, a beogradska Politika je objavila da su privedena i dvojica srpskih mladića koji su bili administratori.

MUP-a Hrvatske saopštio je da je hrvatski državljanin uhapšen juče i da je protiv njega podnesena krivična prijava zbog sumnje da je počinio teška krivična djela protiv računarskih sistema, programa i podataka za koje je zaprijećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Iz policije nisu otkrili identitet mladića, ali je potvrđeno da je uhapšen na području zagrebačke policijske uprave koja obuhvaća glavni grad i područje Zagrebačke županije. Prema nezvaničnim informacijama, mladić živi u Zaprešiću, prenosi Srna.

Politika je objavila da su administratori sajta koji je dugo važio za jednu od najopasnijih internet pojava bili Јovan M. (19) iz Prokuplja i Vukašin D. (21) iz Rume.

Među pet visokopozicioniranih pripadnika ove grupe nalaze se i državljanin Kanade i Britanac, koji su uhapšeni u svojim zemljama.

Osim hrvatskih policajaca, u operativnoj akciji “Manufaktura” su, uz podršku Europola, učestvovale i nacionalne policijske službe Holandije, Velike Britanije, Kanade, Srbije, Španije, Italije i Hong Konga koje su uhapsile pomagače i korisnike DDoS napada.

DDoS je vrsta napada kojim se onemogućava pristup određenoj internet stranici, a izvodi ga veliki broj običnih računara zaraženih virusom pod čijom komandom svi istovremeno pokušavaju da pristupe određenoj stranici.

Najčitanije