14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Muzički spektakl Gorana Bregovića i Plantaža 13. juna

Bregović posjetio Plantaže

Povodom velikog jubileja, 55 godina Kompanije, Plantaže organizuju veliki svjetski muzički spektakl, koncert Gorana Bregovića pod naslovom “Tri pisma iz Sarajeva”.

Koncert će se održati 13. juna od 20:30 sati u srcu vinograda na Ćemovskom polju.

Kompanija je imala čast da, 14. maja, ugosti renomiranog umjetnika koji je u pratnji svog tima ovom prilikom obišao prostranstvo vinograda na Ćemovskom polju, a najviše vremena proveo je na samoj lokaciji predviđenoj za održavanje koncerta. Ispred Plantaža, Bregovića je dočekao Veselin Đurišić, direktor prodaje i marketinga, koji je najavio ovaj veličanstveni događaj kao jedinstveni spektakl koji će u punom svjetlu obasjati veliki jubilej – 55 uspješnih godina naše vinarije. Po završetku obilaska vinograda, Bregović je obišao vinski podrum Šipčanik, gdje je uživao u degustaciji najboljih etiketa kompanije, kao i domaćim specijalitima. Priliku da sa svjetski priznatim umjetnikom porazgovaraju imali su i predstavnici crnogorskih medija, koji su pokazalli veliko interesovanje za predstojeći muzički projekat, koji će umnogome doprinijeti turističkoj promociji Plantaža, Glavnog grada i generalno države Crne Gore.

Bregović je i ovom prlikom istakao da je muzički projekat „Tri pisma iz Sarajeva“ inspirisan trima religijama – Hrišćanstvom, Islamom, Judaizmom i različitim načinima na koji se svira violina u svakoj od tih kultura – klasičnim, orientalnim i klezmerskim. Spajajući ove potpuno različite muzičke tradicije u cjelinu „Tri pisma iz Sarajeva“ šalju poruku mira, uzajamnog razumijevanja i predstavljaju kulturne razlike kao nešto što bi trebalo da cijenimo, umjesto da se sa njima borimo.

Sarajevo, Bregovićev rodni grad, predstavlja metaforu svjedoka jednog i drugog – zajedničke mirne koegzistencije uprkos razlikama, ali i užasnih konsekvenci zbog njih. Album se sastoji od 11 pjesama na kojima je Bregović sarađivao sa mnogobrojnim umjetnicima iz više država, predstavljajući različite kulture i religije. Tu se između ostalih pjevača i instrumentalista pojavljuju svjetski poznati : Rašid Taa (Rachid Taha) iz Alžira, Asaf Avidan iz Izraela i Bebe iz Španije.

Bregović posjetio Plantaže

Podsjećanja radi, prethodni Bregovićev album „Šampanjac za Cigane“ se borio protiv diskriminacije manjina i naglašavao njihov doprinos svijetu, a on ni ovaj put sa svoja „Tri pisma iz Sarajeva“ ne ostaje ravnodušan na globalna dešavanja. “Mislim da Bog u okviru svog radnog vremena uopće nije predvidio da nas nauči kako da živimo zajedno. To je nešto što ćemo morati da naučimo sami”– kazao je Bregović.

O uspjehu albuma „Tri pisma iz Sarajeva“, koji će uskoro biti izveden vinogradima Plantaža u čast, govori činjenica da se već našao na prvom mjestu najprodavanijih CD-ova u world music kategoriji na teritoriji SAD-a! On je takođe među prvih 100 najprodavanijih albuma na popularnom digitalnom servisu iTunes.

Bregović posjetio Plantaže

Kompanija je ponosna na novi veliki projekat kojim je jednog od najvećih umjetnika na svijetu povezala sa svojom kosmopolitskom strategijom razmišljanja i poslovanja. Brojni ljubitelji širom regiona imaće priliku da uživaju u savršenim djelima u jedinstvenom ambijentu najvećeg vinograda u Evropi u jednom kompleksu u srcu Plantaža, što svakako predstavlja potpuno autentično mjesto s obzirom da tokom svoje dugogodišnje karijere Bregović nikada nije nastupio ni na sličnoj lokaciji.

U čast novih uspješnih berbi Plantaža ovom prilikom nazdravićemo velikim muzičkim djelima i poslati pozitivnu poruku milionima građana širom planete, poručuju iz ove kompanije.

Najčitanije