20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Karnevali u Nici i Veneciji otvoreni uz jake mjere sigurnosti

Karneval Nica 2017. foto Hina

Sedam mjeseci nakon napada kamionom u kojem je tuniški terorist ubio 86 osoba u Nici je u subotu otvoren tradicionalni karneval, a maskirani sudionici okupili su se i u Veneciji gdje su počele još poznatije maskirane svečanosti koji će trajati do 28. februara.

Grad Nica na jugu Francuske, u kojem se tradicionalno održava raskošna povorka, očekuje 600.000 posjetitelja tijekom dvije sedmice karnevala, jednog od najpoznatijih u svijetu.

Svečanosti u kojima će učestvovati hiljade pjevača i plesača iz cijelog svijeta, održat će se uz iznimne mjere sigurnosti. Vrhunac karnevala je “bitka cvijeća” u kojoj se tone svježeg cvijeća bacaju na okupljeno mnoštvo.

No za razliku od prethodnih godina, ove će se godine izbjeći smotra Engelskom šetnicom gdje je 31-godišnji Tunišanin Mohamed Lahouaiej Bouhlel usmrtio 86 osoba kamionom kojim se zaletio u mnoštvo na nacionalni praznik 14. jula.

Turistički prihodi mjesecima su bili u padu nakon napada za koji je odgovornost preuzela takozvana Islamska država, no krajem godine turizam se oporavio.

U petak je protuteroristička služba uhapsile četiri osobe u Montpellieru, gradu na jugu Francuske, a prva je istraga pokazala da su planirali napad, objavile su vlasti.

Karneval u Veneciji obuhvaća bal pod maskama, smotre gondola venecijanskim kanalima, izbor kraljice karnevala te niz drugih svečanosti u raznim dijelovima grada do 28. februara.

Gradske vlasti pripremile su 140 kulturnih događaja za djecu i odrasle, uključujući koncerte i izvedbe u 40 palača, crkava i muzeja.

Pripadnici protuterorističkih postrojbi bit će raspoređeni na ključnim i povijesnim točkama u središtu grada koji očekuje tisuće posjetitelja.

Vjerojatno najočekivaniji događaj je takozvani “let anđela” koji se obično odvija u utorak na mesopust, dan uoči Pepelnice. U skladu s tradicijom koja vuče korijene iz doba renesance, lanjska pobjednica natjecanja u ljepoti spušta se s tornja Crkve sv. Marka na istoimeni trg. Ovogodišnji “anđelov let” kraljice Claudie Marchiori predviđen je za 19. februara.

Godine 2015. oko 8.7 milijuna ljudi posjetilo je Veneciju koja ima 850.000 stanovnika.

/Hina/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije