8 C
Kotor

Slušaj online radio

Jedno od najhladnijih jutara u Sloveniji, temperature i preko minus 20 stupnjeva

Vrijeme – zima

Jedno od najhladnijih jutara ove zime zabilježeno je u četvrtak Sloveniji, gdje su na nekoliko lokacija sa specifičnom mikroklimom zabilježene temperature od 20 stupnjeva celzijusa ispod nule pa i niže.

Najhladnije je bilo na jugozapadu zemlje, u Babnom Polju (uz samu granicu s Hrvatskom) i u selu Nova Vas na Blokah, gdje su ujutro izmjerene temperature od 23 i 22 stupnja ispod ništice.

Riječ je o specifičnim lokacijama u kraškom terenu, gdje se zimi  često bilježe vrlo niske temperature, niže nego na drugim lokacijama iste nadmorske visine,  osobito u sniježnim uvjetima i vedrim noćima bez vjetra. Tada na tim lokacijama dolazi do temperaturne inverzije, stvara se specifična mikroklima u kojoj tlo gubi toplotu, a hladan zrak noću pada na dno doline.

Slične niske jutarnje temperature u Babnom Polju i okolici zabilježene su ove zime i 10. prosinca, a u ne tako davnoj prošlosti znale su biti i  30 stupnjeva ispod ledišta.

Zimsko vrijeme će se nastaviti i u drugoj polovici februara, ali ove zime više ne treba očekivati ekstremno niske temperature, tvrde meteorolozi u slovenskoj agenciji za okoliš i prostor.

Najniža temoperatura u Sloveniji otkako postoji mreža meteoroloških postaja zabilježena je u Babnom Polju sredinom veljače 1956. i sredinom siječnja 1968., kada je u jutarnjim satima izmjereno minus 34,5 stupnjeva Celzijevih, dok je u Ljubljani rekord zabilježen u zimu 1985. godine s minus 20 stupnjeva.

Najčitanije