16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatska – više od pola iznajmljivača preko Airbnba i Bookinga taji zaradu, kreće se u naplatu

Dalmacija foto Dida Boža
Više od polovice privatnih iznajmljivača koji svoje smještajne jedinice iznajmljuju preko internetskih platformi poput Booking.coma i Airbnba u 2017. godini utajilo je dio prihoda, zbog čega Porezna uprava provodi postupak nad njima.
Ovi podaci rezultat su nedavne analize Porezne uprave koja je od Booking.coma i Airbnba, u skladu s domaćim i međunarodnim propisima što reguliraju razmjenu podataka, zatražila podatke o iznajmljivačima koji oglašavaju nekretnine u Hrvatskoj i potom uočila određene nepravilnosti te posumnjala na pogrešno prijavljivanje poreznih prihoda, javlja Jutarnji list.
Kako su službeno pojasnili iz Porezne uprave, to je tijelo konkretno otkrilo da više od polovice iznajmljivača na platformama na kojima oglašavaju apartmane nije dostavilo informaciju o svom poreznom broju ili je platformama predalo pogrešan broj.

Riječ je o tzv. PDV identifikacijskom broju, poreznoj oznaci koju Porezna uprava, na njihov zahtjev, izdaje iznajmljivačima koji svoje usluge prodaju u drugim zemljama Europske unije i bez koje, prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, svoje apartmane ne bi ni smjeli oglašavati preko platformi registriranih u drugim zemljama EU-a.

Uz pomoć tog poreznog broja, naime, Republika Hrvatska privatnim iznajmljivačima, neovisno o tome što nisu u sustavu PDV-a, obračunava PDV na provizijske usluge koje su platili platformama za iznajmljivanje registriranima u drugim državama EU-a, a što su domaći vlasnici zimmer freia, čini se, mahom odlučili izbjeći.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, Porezna uprava je za određeni dio iznajmljivača od Booking.coma i Airbnba tražila podatke o ostvarenom broju noćenja i prosječnim cijenama najma apartmana te potom iste podatke usporedila sa svojom statistikom otkrivši, u najmanju ruku, diskrepanciju između prijavljenog i stvarno uprihođenog.

Dodaje se i da je u toku analiza rizika podataka za 2017. godinu kojom je obuhvaćen 6681 iznajmljivač te će se ovisno o stupnju rizičnosti kod njih provesti odgovarajući porezni postupak. ‘Koristimo priliku i pozivamo porezne obveznike iznajmljivače da, ako su uočili pogreške u svojim poreznim prijavama, nisu prijavili neki prihod ili su se promijenile okolnosti oporezivanja, dobrovoljno izvrše potrebne ispravke’, apelirali su iz Porezne na sve one koji se bave djelatnošću iznajmljivanja.

Najčitanije