Evropski parlament danas donosi odluku: u EU se ukida zimsko i ljetno računanje vremena?

sat

Uskoro više nećemo pomjerati satove za ljetno i zimsko računanje vremena – zatražio je to Evropski parlament od Evropske komisije koja će prijedlog, prema neslužbenim informacijama vjerojatno i podržati. Pritisak javnosti toliko je velik da je krajnje vrijeme da se pomicanje sata ukine, javlja Dnevnik.hr.

Već dugi niz godina pojedini krugovi unutar EU zalažu se za ukidanje prakse pomicanja sata, a u novije vrijeme inicijativu su najglasnije zagovarali Poljaci. Do sada je održano nekoliko rasprava u europskim institucijama na ovu temu, a Europski parlament je sada, pozivajući se na interes javnosti, pozvao Evropsku komisiju da prijedlog podrži.

Približava nam se ona noć sa subote na nedjelju kada ćemo spavati jedan sat manje. I upravo taj nedostatak sata mnogima će zadavati, u najmanju ruku, glavobolje, a nekima i mnogo veće zdravstvene tegobe.

– Odgovarajući na građanske inicijative koje navode zabrinutost zbog zdravstvenih učinaka promjene vremena dvaput godišnje, u nacrtu rezolucije zastupnici pozivaju Komisiju da predloži obustavu prakse ljetnog računanja vremena – stoji u saopštenju Evropskog parlamenta.

Hrvatski eurozastupnik Davor Škrlec za DNEVNIK.hr otkriva da je razgovarao o ovome s povjerenicom u Evropskoj komisiji Violetom Bulc koja mu je rekla da joj je potrebna politička podrška Parlamenata i dijela Vijeća kako bi pokrenula procese u Komisiji vezano za ukidanje pomicanja sata.

– ‘Glavna svrha rezolucije o ljetnom računanju vremena je poslati snažan poziv Europskoj komisiji kako je Parlament odlučan u zaustavljanju ove štetne prakse pomicanja kazaljke na satu. S obzirom kako se radi o direktivi očekujemo od Komisije pokretanje procedure izmjene i konačnog ukidanja nakon zakonodavnog postupka u Europskom parlamentu i Vijeću EU. Povjerenica Bulc naglasila mi je kako joj je potrebna politička podrška Parlamenata i dijela Vijeća kako bi pokrenula procese izmjene unutar Komisije. Očekujem kako će Parlament u četvrtak izglasati ukidanje zimsko-ljetnog računanja vremena i zahtjev Komisiji za izradu studije koja će razjasniti koje vrijeme je u konačnici najbolji izbor za Europu, zimsko ili ljetno. Sabor, kao i ostali nacionalni parlamenti, mogu se voditi dobrim primjerom finskog parlamenta koji je izglasao poziv svojoj vladi za pokretanjem političkih procesa ukidanja dvostrukog računanja vremena u Vijeću EU, te konstantno vršenje pritiska prema drugim državama članicama i Komisiji”, izjavio je zastupnik Davor Škrlec za DNEVNIK.hr.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.