7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovnik: Na 15. Mediteranskom sajmu preko dvjesto izlagača

Mediteranski sajam foto DuList

Na 15. Mediteranskom sajmu zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva, koji se od petka do nedjelje održava u Dubrovniku, sudje preko dvjesto izlagača iz Hrvatske i susjednih zemalja.

 Voditelj sajma Vedran Kraljević istaknuo je na otvaranju u petak kako je sajam na početku brojio svega šezdesetak izlagača, a ove godine je popunjen čitav ponuđeni kapacitet.

 “Te 2004. godine imali smo svega tri certificirana proizvođača, a danas ih u Hrvatskoj ima preko četiri tisuće. Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava tada uopće nije bilo, a danas ih diljem Hrvatske ima na desetke tisuća. Imamo veliku perspektivu u budućnosti, jer u ovom području je trend samo rastući”, izjavio je Kraljević.

 Dubrovački gradonačelnik i izaslanik premijera Mato Franković kazao je kako organizirati događaj petnaest godina zaredom zahtjeva predan rad i viziju.

 “Vedran Kraljević je prije petnaest godina imao viziju, koju tada mnogi nisu vidjeli na isti način, kako promovirati domaći proizvod, odnosno kako taj proizvod mora biti dio ukupne ponude hrvatskog turizma. Dok imamo predivnu obalu i hotele, moramo znati odgovoriti na izazove te razvijati poljoprivredu. Jedno bez drugog ne ide”, rekao je Franković.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, ujedno kuma 15. Mediteranskog sajma, izjavila je kako je rast sa svega tri iz 2004. na preko 4000 certificiranih proizvođača 2018. godine pokazatelj da Hrvatska zna i može proizvoditi kvalitetno i dobro, što je naša strateška prednost.

 “Nadam se da ćemo iskoristiti priliku kao zemlja bez GMO-a te ponuditi hrvatski, kvalitetni, domaći proizvod na samo za svojim stolom, već i u Europi i svijetu. Za to imamo potencijala, ali se moramo uozbiljiti te pametno koristiti sve resurse”, rekla je Petir.

U sklopu sajma održat će se gastronomsko literalna prezentacija i kuharska radionica Veljka Barbierija, predavanja o energetskoj i hranjivoj vrijednosti hrane te načinima financiranja financiranja u gospodarstvu, dok je povodom Svjetskog dana voda (22. ožujka) Udruga za očuvanje hrvatskih voda i mora “Slap” organizirala savjetovanje o problematici voda.

Mediteranski sajam održava se u organizaciji tvrtke Dubrovnik Sun te u suorganizaciji Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Dubrovnik, Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije i Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Najčitanije