13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovnik – Fijasko Frankovićeve ideje o smanjenju broja putnika s kruzera

Dubrovnik – Gruž foto Du List

Iako na stranicama Lučke uprave Dubrovnik ne stoji koliko će na kojem kruzeru doći putnika, zamjenik ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik Hrvoje Kulušić na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj uz predstavljanje projekta Interpass, otkrio je koliko se ove godine očekuje putnika na kružnim putovanjima. Brojke su to koje u najmanju ruku iznenađuju budući da su u potpunom proturječju s onim o čemu je dugo vremena govorio dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Iako je Kulušić govorio o putnicima koji su pristigli u Luku Gruž, dakle bez onih koji su pristigli na brodovima usidrenim kod Lokruma, uzorak je dovoljno velik. Hrvoje Kulušić je tako otkrio kako je u 2017. bilo 446 ticanja, s ukupno 703 tisuće putnika. Pak, u ovoj godini, očekuje se 442 ticanja, s čak 750 tisuća putnika. Odnosno, 47 tisuća putnika više nego u 2017. godini.

– Glavni je problem što je ta grana turizma (gosti s kruzera, op.a) usmjerena isključivo na novac, a ne na građane. Turistima s kruzera treba upravljati, a mi želimo smanjiti broj putnika kako bi ostalima osigurali kvalitetnu uslugu – izjava je Mata Franković koja datira iz rujna prošle godine.

Dakle, Franković je ovom prigodom nedvosmisleno kazao kako mu je cilj smanjiti broj putnika. Ponavljao je tu mantru on više puta, ponavljajući kako je cilj ograničiti broj gostiju s kruzera na četiri tisuće u jednom trenutku.

No, u međuvremenu, očito kad je shvatio da nije tako lako regulirati broj putnika s kruzera ili kad je očito dobio “po prstima” od onih koji bolje shvaćaju benefite gostiju s kruzera, Franković je priču promijenio uz novi narativ u kontekstu boljeg upravljanja gostiju s kruzera, odnosno njihovom boljem raspoređivanju.

Nakon riječi Hrvoja Kulušića, očigledno je kako je prvotna ideja Mata Frankovića o smanjenju broja putnika doživjela fijasko. Jasno, još treba vidjeti hoće li ideja, do koje je Franković u međuvremenu došao, o boljem upravljanju gostiju s kruzera doživjeti jednaki potop. Podsjetimo, Franković je u siječnju rekao kako neće dolaziti do velikih zagušenja na Pilama.

Najčitanije