10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Crveno i Modro jezero 2020. postaju UNESCO-ov geopark

Crveno jezero
Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL
Imotska jezera Modro i Crveno, prirodne su vrijednosti svjetskoga značenja. Zaštićeni spomenici prirode svojom ljepotom obišli su kuglu zemaljsku Srednja Dalmacija obiluje kulturnim atrakcijama, nestvarno lijepim pejzažima i izvrsnom gastronomijom. Svojom dugačkom poviješću i pričama koje su se utkale u svaki kamen, idealna je destinacija za opuštanje, zabavu i aktivni odmor.
Imotska jezera Modro i Crveno, prirodne su vrijednosti svjetskoga značenja. Zaštićeni spomenici prirode svojom ljepotom obišli su kuglu zemaljsku.
Modro jezero je omiljeno izletište i turista i domaćih ljudi željnih odmora u prirodi i netipičnog plaža provoda. Krško Modro jezero jedno je od najljepših hrvatskih jezera do kojeg vode uređene stepenice pa je ono za ljetnih mjeseci omiljeno kupalište.
Kada jezero presuši, tada poduzetni stanovnici na njegovom dnu tradicionalno zaigraju nogomet. Crveno jezero dobilo je ime po crvenim stijenama na rubu jezera. Crvenom jezeru zbog strmih litica koje ga okružuju nažalost nije moguće pristupiti. Ova kraška jama visoka je oko 528 metara, a dubina jezera je oko 281 metar što bi, prema nekim podatcima, moglo biti najdublje jezero u Europi. Crvenom jezeru zbog strmih litica koje ga okružuju nije moguće pristupiti.
U gradu Imotskom je pokrenuta inicijativa za uvrštenje Crvenog i Modrog jezera te područja oko njih u UNESCO-ovu listu geoparkova. U pripremi je projekt izgradnje centra s različitim sadržajima za posjetitelje i istraživače. Nastavlja se i proučavanje Crvenog jezera, krškog fenomena koji privlači posjetitelje iz cijelog svijeta željne adrenalina.

U procesu je priprema dokumentacije za prijavu. Nakon toga u 2019. slijedi potrebno obilježavanje, signalizacija i priprema za implementaciju, te ako bude sve po planu, u lipnju 2020. Crveno i Modro jezero dobiti će status UNESCO-ova geoparka.

To bi bio treći UNESCO-ov geopark u Hrvatskoj. Park prirode Papuk hrvatski je geopark pod zaštitom UNESCO-a, a trenutačno se iščekuje i dobivanje UNESCO-ove zaštite za viški arhipelag. – piše Croatian Hot Spots

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije