12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnoj Gori 27. eko hotela

gradska-cetinje-

Cetinjski hotel sa pet zvjezdica Gradska Cetinje dobitnik je međunarodnog sertifikata Ekološki znak Evropske unije (EU) – EU Ecolabel i novi je u nizu pozitivnih primjera crnogorskih eco-friendly objekata, koji posluju prema najvišim svjetskim standardima.

U zajedničkom saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma, Nacionalne turističke organizacije (NTO) i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) objašnjeno je da primjena standarda održivog razvoja u hotelskoj industriji više nije poželjan, već sve više obavezan način poslovanja.

„Redukovani troškovi električne energije, racionalna upotreba vode i resursa, te briga o životnoj sredini osnove su za takav vid poslovanja. Zeleni turizam sve je popularniji među putnicima, pa osim stvaranja hotelskog brenda koji uvažava principe održivog razvoja, ovi hoteli imaju mogućnost za bolje poslovanje i dodatnu zaradu“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

U Crnoj Gori postoji 27 hotela i turističkih apartmana koji posjeduju međunarodni sertifikat održivosti u turizmu.

Zeleni hoteli se prepoznaju po ekonomičnom poslovanju, što ih čini značajnim partnerima u očuvanju prirode i borbi protiv klimatskih promjena. Sertifikat održivosti je potvrda da hotel štedi energiju i vodu, da se u objektu racionalno koriste energenti, sredstva za rad i da se njihova provjera obavlja po tačno utvrđenim procedurama.

„Dobro informisano osoblje je vrlo važno da bi komunikacija sa gostima bila kvalitetna i kako bi posjetioci bili maksimalno upoznati sa ponudom, što sve doprinosi širenju ekološke svijesti. Eko-znak doprinosi boljem kvalitetu usluga i jača poziciju na tržištu, što pravi bitnu razliku između hotela koji ga posjeduju od ostalih“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva, NRO i UNDP-a su kazali da je veći broj sertifikovanih smještajnih jedinica važan za pozicioniranje destinacije na tržištima zapadne i sjeverne Evrope, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Kanade i Australije, budući da turisti koji dolaze iz tih država očekuju visok kvalitet usluge, pun doživljaj destinacije i spremni su da izdvoje više novca za boravak u sertifikovanom smještaju.

NTO i Ministarstvo obezbjeđuju finansijska sredstva za uvođenje ekoloških sertifikata Travellife i EU Ecolabel u partnerstvu sa Kancelarijom UNDP-ja, uz podršku projekta Razvoj niskokarbonskog turizma.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije