10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

CDPR na 20. Međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana „Noćnjak 2018”

„Noćnjak 2018”

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR)  učestvovali su na jubilarnoj 20. Međunarodnoj manifestaciji maslinara  Mediterana „Noćnjak 2018”, koja je održana u Vodicama kod Šibenika – Republika Hrvatska od 15 do 18.  marta, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, gdje su proglašeni šampioni i vicešampioni  za kvalitet i izgled maslinovih ulja, a dodijeljena i druga priznanja  zaslužnima kojima maslina život znači.

U okviru programa „Noćnjak 2018”, CDPR je prisutnima i gostima na  manifestaciji predstavila i promovisala bogato ilustrovanu monografiju  „Maslina”, životno djelo pok dr Ksenije Miranović, prvog experta za maslinarstvo u bivšoj SFRJ, u kojem je ona sabrala sav svoj dugogodišnji rad i iskustvo u maslinarstvu. Istom prilikom CDPR je pored monografije predstavilo brošuru „Maslinovo ulje i zdravlje” koja je korisna ne samo maslinarima, nego i svim ostalim građanima i podijelila je sudionicima i gostima manifestacije.

Na Manifestaciji, koju je otvorio ministar poljoprivrede RH Tomislav  Tolušić, održana je edukativna radionica „Mala škola kušanja  maslinovih ulja”, zatim Olio bar na kojem su posjetiocima ponuđena na kušanje različita maslinova ulja, monosortna i višesortna, dobra i  loša, a kušala su se i šampionska maslinova ulja. Takođe su prezentirane stručno – naučne teme uključene kroz edukaciju, prezentaciju proizvoda i predstavljanje primjera dobre prakse. O tim temama razgovaralo se i tokom stručnog skupa o ljekovitom bilju.

Trajanje Noćnjaka 2018 iskorišteno je i za obilazak samog mjesta  Vodice, Centra maslinovog ulja Sv Ivan i Banovih dvora, ali i gradova  Šibenik i Zadar, kao i maslinjaka u Stankovcima. Na vidikovcu Kamenjak  je priređen domjenak, uz pogled na najveće prirodno jezero, suhozide  Modrava i morsko plavetnilo prošarano predivnim otocima Jadrana.

Ipak, svečano uručivanje priznanja, proglašenje i bal šampiona  očekivano su privukli najveću pažnju sudionika manifestacije, koju su Lordan Ljubenkov i Želimir Bašić, predsjednik i predsjednik Skupštine Zadružnog  saveza Dalmacije ocijenili najuspješnijom do sada od dvadeset održanih  “Noćnjaka”. Dodjeli priznanja prisustvovalii su brojni gosti, među njima maslinari i  uljari iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Italije.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije