Na Braču će se održati prvo Svjetsko prvenstvo u branju maslina!

Prvo Svjetsko prvenstvo u branju maslina održat će se od 19. do 21. okrobra u Postirima na Braču. Potvrđena je to vijest o kojoj se već neko vrijeme priča, a otočane intrigira.

Uistinu je ovo prvo ovakvo svjetsko natjecanje?

– Da, i jedinstveno je u svijetu. Planiramo ga i zaštititi. Organiziraju ga Turistička zajednica i Poljoprivredna zadruga “Postira” kao logistički dio tima, dok su kreativni dio tima Ivo Ljubetić Šteka i supruga mu Eti, od kojih je ideja i niknula – pojašnjava Ivana Jelinčić iz Turističke zajednice Postira.

Zašto Postira?

– Mislim da s pravom možemo kazati kako su Postira jedna od najmaslinarskijih općina na Braču. Imamo brojne i slikovite maslinike, zaista dugu tradiciju, Zadrugu, natjecateljski nastrojene maslinare… sve predispozicije.

Ulje nas je, na koncu, i povezalo s idejnim začetnikom ideje o svjetskom prvenstvu, Štekom, jer kod nas prerađuje masline. Kada nam je ponudio ideju da zajedno krenemo u organizaciju, odmah smo pristali i već godinu dana intenzivno radimo na pripremama – kazuje Ljerka Vlahović, upraviteljica Poljoprivredne zadruge Postira.

A pravila natjecanja?

– Tijekom prvog dijela natjecanja bere se ručno. “Na sakete”. Prava prilika da se pokaže sve umijeće branja. Teoretski, u sat vremena može se obrati jedno do dva stabla. Kako nitko ne bi bio zakinut, svakom će timu na raspolaganju biti šest stabala i slobodni su razraditi strategiju branja – objašnjava Jelinčić.

Drugi dio kreće nakon marende. Natjecatelji dobivaju još jedan sat branja, ali ovog puta uz modernu tehnologiju – s tresačima. Količine se zatim zbrajaju, vaganje se obavlja na licu mjesta. Pobjednik je onaj koji ubere – najviše.

Sve se ubrano odmah nosi na preradu, radi se ulje koje natjecatelji iste večeri dobivaju u bocama s logom natjecanja i mogu ponijeti kući. Nitko, dakle, kući neće praznih ruku.

Tko su natjecatelji?

– Do sada su se prijavili strani predstavnici iz Slovenije, Italije, Crne Gore i Nizozemske. No, očekujemo prijave predstavnika iz još bar desetak europskih zemalja. Nije lako, to vam priznajemo. Prvi put se ovako nešto organizira, potrebno je mnogo upornosti da bi uvjerili ljude kako nije riječ o ozbiljnom natjecanju, a mi ne bi završili u spamu.

Poslano je mnogo e-mailova, kontaktirala su se veleposlanstva, zadruge, OPG-ovi, privatnici, turističke zajednice brojnih europskih zemalja. Uz potporu županijske turističke zajednice i predstavnika Hrvatske turističke zajednice u svijetu, broj natjecatelja lagano raste.

Njima će boravak u Postirima tri dana natjecanja biti u potpunosti plaćen, a prvu će večer svaka zemlja predstaviti svoju maslinarsku tradiciju, od branja, do prerade – objašnjavaju sugovornice.

Čak i Nizozemska?

– Čak su i zemlje bez maslinarske tradicije ravnopravni natjecatelji, vjerujem kako će to Nizozemci dokazati. Oni će predstaviti svoju gastronomiju u sponi s maslinovim uljem – uvjerene su Postirke.

Tko će predstavljati Hrvatsku?

– Kako nam je prva godina, kao organizatori skupili smo općinske snage. Hrvatsku će predstavljati najspretniji maslinari Postira i Dola. Kako projekt s godinama, nadamo se, bude rastao, kvalifikacije će biti na razini cijele Hrvatske – kazuju naše sugovornice.

Nema tu straha, Postiranima i Doljanima natjecateljskog duha ne manjka. I do sada su se bitke vodile tko je ubrao više, tko preradio više, kome je “bacilo” više. Štoviše, postirska ih je uljara prošlu sezonu i nagrađivala.

I dok se ionako krajičkom oka zbrajalo koliko koji berač šakom može “obrstiti” granu i kojom brzinom prazni pune sakete, ovo je jedinstvena prilika da to usporede i na svjetskoj razini.

– Jedina stvar koju nismo uzeli u obzir je što će biti ako masline ne rode – priznaju organizatori, nadajući se da do toga, na dobrobit sviju, ipak neće doći.

/Ivana Gospodnetić/

www.maslina.slobodnadalmacija

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.