51. godina od osnivanja Društva Crne Gore za borbu protiv raka

Crnogorsko-drustvo-za-borbu-protiv-raka-logo

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) svake godine podsjeća  na nastanak Društva Crne Gore za borbu protiv raka, pa tako i njegovog  nasljednika Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR), koje je  osnovano u Titogradu, današnjoj Podgorici 18. februara 1967. godine,  što znači naravno i pola stoljeća aktivnosti u borbi protiv raka kod nas.

Na ovaj način, ne samo da podsjećamo,  nego i pozivamo građane da pored naše stalne borbe protiv raka, treba  zajedno da učestvujemo u tome i pobijedimo opaku bolest koliko je to moguće.

Uvijek se tako rado sjećamo prvog predsjednika Društva Akademika  Ljubomira Rašovića, kao i njegovih najbližih saradnika  potpredsjednika dr Nikole Ivovića i Mila Kralja i sekretara dr Petra Martinovića. Prvi upravni odbor su  sačinjavali ugledni intelektualci i javne ličnosti toga vremena  (ljekari, pravnici, ekonomisti, pisci, političari, kulturnjaci …,  među kojima dr Bato Pešić, Čedo Šćepović, dr Bećko Lakić i drugi). Radiološki institut koji je postao specijalizovana ustanova za  liječenje oboljelih od raka počeo je da se radi te iste, 1967. godine.

Danas je to nova, savremena i odlično opremljena ustanova – Klinika za  onkologiju Kliničkog centra Crne Gore, koja opslužuje pacijente kako  iz cijele Crne Gore, tako prema potrebi i one iz regiona. Ono što izdvajamo i jako je interesantno za javnost je sljedeće, a to  je da je Društvo Crne Gore za borbu protiv raka još prije 47. godina,  tj od 1 do 8. marta 1971. godine, u Crnoj Gori po prvi put organizovalo  i Nedjelju borbe protiv raka zajedno sa društvima za borbu protiv raka  Republika bivše SFRJ. Takođe treba naglasiti da je Nedjelja borbe protiv raka 1973. godine bila posvećena problemu  pušenja i raku pluća po prvi put na ovim prostorima. U to vrijeme  Nedjelja borbe protiv raka je postala tradicionalna, a Društvo je u ono vrijeme imalo odličnu  saradnju sa Crvenim krstom Crne Gore i Jugoslavije.

Početkom devedesetih godina dvadesetog stoljeća Društvo Crne Gore za  borbu protiv raka je smrću velikog broja kadrova – entuzijasta, ratnim  okruženjem, kao i raspadom bivše domovine – SFRJ prestalo da postoji. Nastavak tradicije i aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori vezuje  se za Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR), koje je osnovano  prije skoro sedamnaest godina, tj 5. novembra 2001. godine po Zakonu o  nevladinim organizacijama kao nestranačka, humanitarna, dobrovoljna i  neprofitna organizacija. U ostvarivanju sveobuhvatne borbe protiv raka  zadatak CDPR-a je da podstiče i koordinira aktivnost članova i  aktivista u borbi za smanjivanje broja novooboljelih od ove opake  bolesti. Istovremeno CDPR je kao cilj postavilo i smanjenje stope  smrtnosti od raka u Crnoj Gori, kao i podizanje kvaliteta života  oboljelih. Borba protiv pušenja (jedan od glavnih, ako ne i glavni  uzročnik vezan za nastanak ove opake bolesti) i poštovanje Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, koji je donesen na našu  inicijativu prije skoro četrnaest godina, je takođe jedan od ciljeva  CDPR-a.

Ovaj tekst ima stoga svrhu da ovih dana podsjeti javnost na 18. februar  1967. godine i početak aktivnosti, kao i pionire u borbi protiv raka u  Crnoj Gori. Istovremeno sa nastankom tadašnjeg Društva Crne Gore za borbu protiv raka, ali i  2001. godine nasljednikom CDPR-a, se nadamo da se svih proteklih godina  Crnom Gorom širi ideja humanosti sa jedinim mogućim ciljem, a to je  pomoći oboljelima od ove opake, ali danas ipak izlječive bolesti.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.