9.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Stogodišnjak se prilagođava za nova vremena

Jedrenjak „Statsraad Lehmkuhl“

Ako i nije među deset najvećih školskih brodova „Statsraad Lehmkuhl“ će postati jedan od najstarijih brodova koji plove svijetom.

Fregata s čeličnim trupom i tri jarbola „Statsraad Lehmkuhl“ u vlasništvu Zaklade Statsraad Lehmkuhl namijenjena je prvenstveno za školski brod norveške Pomorske akademije, a mogu ga unajmiti škole, klubovi, tvrtke i cruise kompanije. U 2000. godini Kraljevska mornarica Norveške unajmila je brod u vrijeme kada je njezin školski brod prolazio proces obnove.

Izgrađen je u njemačkom brodogradilištu Johann C. Tecklenborg AG (Bremerhaven-Geestemünde) 1914. pod imenom „Großherzog Friedrich August“ kao školski brod za njemačku trgovačku mornaricu. Isto brodogradilište sagradilo je dva identična broda, „Prinzess Eitel Friedrich“ (sada „Dar Pomorza“) i „Großherzogin Elisabeth“ (sada „Duchess Anne“), prenosi Pomorac.net

Tijekom većeg dijela Prvog svjetskog rata brod je služio kao jedrenjak za obuku u Njemačkoj, a 1921. kupila ga je Engleska i do 1967. služio je kao brod za obuku za Bergen School Ship Foundation, osim u razdoblju od 1940. do 1945. kada su ga Nijemci zaplijenili te ga obojali u crno i preimenovali u „Westwärts“.

Bergen School Ship Foundation nije si mogao priuštiti troškove rada ovog broda. Vlasnik broda Hilmar Reksten, koji ga je zadržao kao brod za obuku u korist svoje vlastite brodarske tvrtke sve do 1978. godine, darovao ga je Zakladi Statsraad Lehmkuhl (Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl (SSSL) koja mu je dala njegovo trenutno ime.

Sudjelovao je na nekoliko natjecanja, kao što su Tall Ships Races, i od 2008. je više puta dobio nagradu Boston TeaPot Trophy. Godine 2016. postavio je novi rekord – 1.548 nautičkih milja u 124 sata, održavajući prosječnu brzinu od 12,5 čvorova.

Brod ima dizel motor od 1,125 KS, međutim, kako bi ostao mlad, propulzija broda proći će prenamjenu i bit će instaliran hibridni električni pogonski sustav Rolls-Royce kako bi izbjegli stakleničke plinove tijekom boravka u luci. Baterije koje će se ugraditi smanjit će broj generatora dizelskih motora, a Rolls-Royce će osigurati da čak i brodski propeler može generirati električnu energiju. Osim toga, brod će imati zemaljsku vezu.

Norveška državna tvrtka Enova, koja aktivno radi na prijelazu pretvorbe Norveške u zemlju s niskom emisijom, doprinijet će sa 4,2 milijuna švedskih kruna (414.947,6 eura) financijske potpore za provedbu ovog projekta.

„Statsraad Lehmkuhl“ igra vrlo važnu ulogu u osposobljavanju kadeta norveške Pomorske akademije, kao i u obuci pomoraca u trgovačkoj mornarici. Obnovom sustava propulzije, sadržaj njegove izobrazbe bit će proširen jer će iz prve ruke znati kako funkcionira ovaj sustav i izvršiti operacije održavanja na brodu.

Od 15. prosinca 2017. „Statsraad Lehmkuhl“ se nalazi na suhom doku Laksevåg gdje su napravljene modifikacije u strukturi kako bi se ugradile baterije. Brodovlasnik je angažirao norvešku tvrtku Bergen Group Services AS za obavljanje ove obnove, a ujedno će biti odgovorna za održavanje broda idućih pet godina, uz opciju 2+2 godine.

Najčitanije