20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Pronašli je nakon 103 godine, leži na 300 metra dubine

Foto Royal Australian Navy

Potraga za olupinom prve australske podmornice HMAS AE1 je nakon 103 godine od potonuća, napokon, okončana. S obzirom na to da je riječ o prvoj podmornici koju su saveznici izgubili u Prvom svjetskom ratu, do sada je bilo organizirano 13 istraživačkih ekspedicija, no sve su završile neuspjehom.

Misterij nestanka je riješen, a istraživačku akciju su zajednički financirali australska vlada, Silentworld Foundation, National Maritime Museum i Find AE1 Ltd.

Foto Royal Australian Navy

Naime, podvodni dron s istraživačkog broda Fugro Equator je krajem 2017. godine pronašao i snimio ostatke podmornice na 300 metara dubine kod otoka Duke of York u Papua Novoj Gvineji. Razlog potonuća je nepoznat jer se u noći havarije, 14. septembra 1914., u njezinoj blizini nalazio samo manji njemački izviđački brod. Pretpostavlja se da se tijela 35 poginulih članova posade iz Australije, Novog Zelanda i Engleske još nalaze u podmornici. HMAS AE1 je izgrađena u škveru Vickers u Barrow-in-Furnessu, a u Australiju je stigla u svibnju 1914., uoči početka Prvog svjetskog rata.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije